„Pražské šortky“ 2010: Japonsko, Baskicko a láska na ruský způsob

Praha - Přehled toho nejlepšího, co mladí filmaři po celém světě vytvořili za uplynulý rok, nabídne pátý ročník Festivalu krátkých filmů, který dnes začíná v pražském kině Světozor. Organizátoři MFF Karlovy Vary připravili tři soutěžní a devět nesoutěžních sekcí, v nichž se představí vedle krátkých snímků japonských, španělských nebo ruských tvůrců i díla stojící na počátku kariéry renomovaných tvůrců - Mika Leighe, Park Chan-wooka, Krzysztofa Zanussiho nebo Todda Solondze. O nejlepším krátkém filmu mohou rozhodnout i návštěvnívi, divácká cena bude předána spolu s ostatními oceněními na slavnostním zakončení 23. ledna. Festivalové projekce pak budou pokračovat i 24. ledna.

Podle prezidenta MFF Karlovy Vary Jiřího Bartošky už před několika lety hledali pořadatelé způsob, jak se potkávat s festivalovými diváky také v průběhu roku. „Věděli jsme, že o krátké filmy je ve festivalovém programu zájem, ale zároveň nám bylo jasné, že jim nemůžeme dát tolik prostoru, kolik by si zasloužily. A tak se zrodila tato přehlídka,“ vysvětlil. Dramaturgyně Radka Weiserová dodává, že krátkým hraným filmům se nedostává prostoru na žádném jiném českém festivalu; přitom jde o důležitou, v zahraničí často hojně podporovanou součást kinematografie: tvůrci se tak připravují na celovečerní tvorbu.

O hlavní cenu s finanční odměnou 5 tisíc eur a dvě zvláštní uznání bude v mezinárodní soutěži bojovat 22 filmů. Šestnáct snímků pochází z Evropy včetně českého zástupce v soutěži - filmu Saharské písky režiséra Josefa Tuky -, dva z Oceánie, jeden z Jižní Ameriky, jeden ze Severní Ameriky a dva z Asie.

Festivalové hvězdy

Možnost udělat si představu o rozmanitosti současné krátkometrážní produkce a vkusu festivalového světa umožní sekce Panorama, která i letos nabídne filmy, jež bodovaly na prestižních festivalech. Představí například držitele Oscara za rok 2009 - film Země hraček německého režiséra Jochena Alexandra Freydankena - nebo držitele Zlaté palmy pro krátký film za rok 2009 z festivalu v Cannes, portugalský snímek Arena (režie João Salaviza).

„V České republice se krátkým filmům daří i nedaří - vznikají spíše ve školách, v produkcích málokdy, není toho tolik, co můžeme uvést,“ říká Weiserová. Přehledová sekce českých filmů zahrnuje pět snímků, z nichž jeden je vyrobený v profesionální produkci, zbývající v produkci FAMU (jeden ze studentských filmů, Saharské písky, zároveň zastupuje Českou republiku v Mezinárodní soutěži). Sekce Labo – experiment a nové směry uvede dvanáct filmů, které vznikly využitím nových technologií nebo neobvyklých postupů - digitální úpravy obrazu, počítačové animace, jiné formy filmového vyprávění nebo rekonfigurace slavných filmových scén.

Jan Kouen: Coco Chanel i Amazonie

Retrospektivní sekce bude patřit Janu Kounenovi, Holanďanovi pracujícímu ve Francii, který patří k inovativním a odvážným evropským tvůrcům současnosti, o čemž přesvědčil svým celovečerním debutem filmy z roku 1997 Doberman nebo filmem Coco Chanel & Igor Stravinsky, který zakončoval loňský festival v Cannes. Jeho svérázné krátké filmy z devadesátých let, Gisèle Kérosène, Vibroboy a Poslední Červená Karkulka mísí černý humor s rozpustilou imaginací. Příběh Panshin Beky, poslední film v retrospektivě představovaný, natáčel v roce 2006 v amazonském pralese na území Peru.

V devadesátých letech vznikla na MFF Karlovy Vary tradice festivalových znělek - malých hraných i grafických děl, jichž se ujali přední domácí režiséři (Jan Svěrák, David Ondříček, Jan Hřebejk, Petr Zelenka, Saša Gedeon, Jaroslav Brabec, Ivan Zachariáš a další), a vytvořili tak svébytnou značku jednotlivých ročníků. Znělky se staly fenoménem, na nějž se návštěvníci festivalu vždy těší. V rámci Festivalu krátkých filmů Praha budou mít diváci možnost zhlédnout blok znělek MFF KV od roku 1996 do roku 2009.

Jiné Japonsko, štědré Španělsko

Šestice japonských krátkých filmů v sekci Made in Japan, připraveném ve spolupráci s tokijským Short Shorts Film Festival and Asia, nabízí jiný pohled na všední věci. Španělsko vyniká s každoročními 300 krátkými filmy, vznikajícími díky podpoře kulturních institucí jednotlivých regionů. Jednou z významných institucí je KIMUAK, který se již přes 10 let stará o podporu baskických filmů. Festivalová sekce Española je právě poctou této instituci a bude zahrnovat i tři baskické krátké filmy, které patří k nejúspěšnějším španělským filmům posledních let – Strašidelný dům, Náhradnice a 7:35 ráno, které mají na svých kontech mnoho festivalových cen, včetně dvou oscarových nominací. Nejnovější španělskou produkci zastupují snímky – Trajekt, Služba a držitel národní ceny Goya pro rok 2009, Lže.

Cyklus Zkrat představí pět výrazných a uznávaných ruských tvůrců mladé generace, jejichž filmy v posledních letech s úspěchem kolují po mezinárodních festivalech. Alexej German ml., Ivan Vyrypajev, Boris Chlebnikov, Pjotr Buslov, Kirill Serebrennikov natočili každý svůj krátký film o lásce. Pět krátkých filmů přináší pět originálních pohledů na zadané téma i na život v současném Rusku. Cyklus Zkrat byl v mezinárodní premiéře uveden v sekci Orizzonti na Mezinárodním filmovém festivalu v Benátkách 2009.

Fotbal pěti pohledy

Blok Fotbal – má láska se v pěti krátkých filmech zaměří na fenomén fotbalu. Nahlíží na něj z pohledu aktivních hráčů, rozhodčích i fanoušků. Sekce připomene i film klasika české kinematografie Ivana Passera Fádní odpoledne z roku 1964.

O držitelích ocenění rozhodne porota, kterou tvoří producentka a zakladatelka festivalu Short Shorts Film Festival and Asia z Japonska Keiko Takahashi, americký scenárista a režisér Scott Sanders, který v Praze představí také svůj celovečerní film Černej dynamit, islandský herec Tómas Lemarquis , který je českému divákovi znám ze snímku Albín jménem Noi z roku 2003, scenáristka a režisérka Jitka Rudolfová, která v minulém roce uvedla do kin svůj debutový celovečerní film Zoufalci, a filmový publicista, novinář a scenárista Tomáš Baldýnský.

  • Pozdní sběr (2009, režie: Patrik Eklund) zdroj: www.pragueshorts.com http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/14/1373/137270.jpg
  • Tros Sketos autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/1/48/4741.jpg
  • Deset tisíc tvých fotek (2006, režie: Robin King) zdroj: www.pragueshorts.com http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/14/1373/137268.jpg