Mrkvička, Somr a Zindulka čtou povídky z obou kapes

Praha – Krásnou češtinu, laskavé vypravěčství a prvorepublikovou atmosféru zachycuje nahrávka Povídek z jedné a z druhé kapsy Karla Čapka. Ke 120. výročí narození českého spisovatele vydává audionahrávku jeho detektivních příběhů nakladatelství Popron Music. Osm Čapkových povídek načetli tři herci – Ladislav Mrkvička, Josef Somr a Stanislav Zindulka.

Ladislav Mrkvička načetl povídky Modrá chryzantéma, Šlépěje a Povídku o ztracené noze. „Čapka jsem hltal už v šestnácti letech a přečetl vše, co napsal. Je to četba, ke které se může člověk stále vracet, po celý život,“ domnívá se.

Také Josef Somr má jednoho z nejznámějších českých spisovatelů velice rád, s Povídkami z jedné a z druhé kapsy se prý poprvé setkal na gymnáziu. Svůj hlas propůjčil nyní třem z nich – Experimentu profesora Rousse, Zmizení pana Hirsche a Čintamanům a ptákům.

Poslední soud a Povídku starého kriminálníka načetl Stanislav Zindulka. „Jsou to krásné povídky, je v nich mnoho krásné člověčiny a ohromné pochopení pro lidskou dušičku,“ prohlásil o Čapkově díle.

Dvojité CD s výběrem osmi povídek vzniklo v režii Dimitrije Dudíka. I on ocenil jejich půvabnou atmosféru, živoucí postavy a napínavé příběhy s překvapivými pointami, sepsané nádhernou češtinou. „Bezesporu patří k tomu nejlepšímu. Bohatost a pestrost češtiny je tu využita mírou vskutku vrchovatou. Pro mne jako pro režiséra byla nabídka k natočení takových vybroušených skvostů ctí a závazkem,“ přiznal.

Povídky z jedné a z druhé kapsy vyjdou 20. ledna, výročí Čapkova narození připadá na 9. ledna.