V Cirque du Soleil sny nekončí

Montreal – Slavný nový „sluneční“ cirkus - Cirque du Soleil - slavil po celý rok 2009 čtvrtstoletí od svého vzniku. Téma oslav zněla Sen pokračuje na důkaz toho, že tento soubor z kanadského Montrealu nikdy nepřestal snít. Naopak – pětadvacet let existence prý pro Cirque du Soleil byly roky snění, odvahy a posouvání hranic. Pro své fanoušky si přichystal nyní i nové turné, na němž představuje show s názvem Varekai.

Varekai je kouzelná zem plná tajemných bytostí, neobyčejný svět, kde nic není nemožné. Za necelých pět tisíc se do něj mohou vydat i čeští obdivovatelé nového cirkusu – nejbližší představení se koná 25. února v anglickém Manchesteru.

Za dobu své existence sjezdil Cirque du Soleil více než dvě stovky měst na všech pěti kontinentech a potěšil téměř 90 milionů diváků. Z původních dvaceti pouličních umělců, kteří soubor v létě 1984 zakládali, se jejich počet rozrostl na několik tisíc ve více než čtyřiceti zemích světa.

Reportáž Petry Schubertové (zdroj: ČT24)

Cirque du Soleil si dal před 25 lety za cíl uplatnit představivost, provokovat smysly a vyvolávat v lidech emoce – a předsevzetí se mu daří dodržovat dodnes. Premiéra každé nové show je vždy očekávanou událostí, protože „sluneční cirkus“ vždy dostojí své pověsti jednoho z nejslavnějších pohybově-divadelních souborů tzv. nového cirkusu.