Film Ucho se dočkal divadelní adaptace

Brno - Novou inscenaci Ucho inspirovanou stejnojmenným trezorovým filmem dokončuje v těchto dnech režisér Ondřej Elbel v brněnském HaDivadle. Filmový scénář Jana Procházky upravila pro divadlo jeho dcera Lenka Procházková. Inscenace je součástí cyklu Proměny 20. století v HaDivadle. Premiéru osmdesátiminutové inscenace plánuje HaDivadlo na 6. ledna. Scénu a kostýmy navrhl Pavel Borák. Hudbu složil Josef Klíč.

HaDivadlo v cyklu postupně mapuje jednotlivé dekády minulého století. „Každé z nich věnujeme jednu inscenaci,“ uvedl umělecký šéf Luboš Balák. Ucho je návratem do 60. let. Natáčelo se totiž v roce 1969, ačkoli je oficiálně datováno do roku 1970 a odehrává se v 50. letech v období vnitrostranických čistek.

Film natočil Karel Kachyňa. Cenzoři snímek nepustili do kin a nadlouho skončil v trezoru. Ústřední postavy funkcionáře Ludvíka a jeho manželky Anny, kteří žijí sice v blahobytu, ale s permanentním pocitem ohrožení, ve filmu bravurně ztvárnili Radoslav Brzobohatý a Jiřina Bohdalová.

Reportáž Ley Surovcové (zdroj: ČT24)

Film podle divadelníků bez náznaků a zbytečných metafor pojmenovává a odhaluje praktiky komunistického režimu. Zároveň je dokonalou studií manželského vztahu vystaveného krizi. Manželský pár si v HaDivadle zahrají Martin Siničák a Petra Bučková.

Díky osobě Procházky má Ucho vazbu k jižní Moravě. Významný spisovatel a scénárista se narodil v Ivančicích na Brněnsku. V 60. letech patřil k vlivným reformistům. Po sovětské invazi byly jeho filmy i knihy zakázány a sdělovací prostředky se jej snažily pošpinit. Když v roce 1971 zemřel, bylo mu pouze 42 let.