Cameron se s Titanikem nepotopil. Vrací se s Avatarem

Praha – Režisér James Cameron si od natočení cenami ověnčeného Titaniku dal s dalším celovečerním hraným filmem na čas. Po dvanáctileté pauze uvedl do kin trojrozměrnou sci-fi Avatar, která má být působivým atakem na smysly a emoce. Snímek je označován samými superlativy – nejočekávanější, nejrevolučnější, nejdražší. „Chtěl jsem udělat něco, co by se mi kdysi líbilo jako dítěti. Něco, co se odehrává na úplně jiné planetě a je vizuálně úplně nové,“ prohlásil o Avataru Cameron.

Příběh o výpravném dobrodružství ze vzdálené planety Pandora napsal Cameron už v roce 1995. S jeho natočením ale počkal do doby, kdy se kvalita digitální animace zvýšila natolik, aby mohl realizovat všechny své nápady.

„Považuji za obrovské plus tohoto filmu, že Cameron využil současné digitální filmové nástroje, které existují k vytvoření výtvarné stylizace a jednotného díla s jednotným názorem. Navazuje na to, co dělal Méliès a u nás potom Karel Zeman – s obrovskými nápady využili všechny možnosti doby,“ říká Boris Masník, trikový supervizor ze společnosti UPP.

Ekologická pohádka

Cameron svým fanouškům slibuje velkolepou podívanou s množstvím akčních scén a velkými bitvami, z nichž poslední je prý něco jako „matka všech bitev, alespoň ve srovnání s tím, na čem jsem kdy pracoval“. „Ta bitva se odehrává ve vzduchu, na zemi, na koních, bojuje se zbraněmi i rukama – je to malé šílenství. Je to největší věc, co jsem kdy udělal. Ta bitva sama o sobě je malý film,“ zmiňuje režisér jeden z důvodů, proč vydržet v kině až do konce filmu.

Když jste dítě, sníte, že můžete létat. A když zestárnete, přestanete snít, že můžete létat. A já jsem se rozhodl, že natočím film právě o takovýchto létacích snech. /James Cameron/

Při natáčení Avataru nebyla Cameronovým záměrem jen zábava, chce také diváky dovést k tomu, aby začali něco dělat s lhostejností k přírodě. „Náš vztah k přírodě je nedostatečný a je narušen. Je dobré se nad ním zamyslet. A myslím, že to Avatar dělá. Klade nám otázky týkající se mezilidských vztahů, vztahů mezi různými kulturami a našeho přístupu k přírodnímu světu,“ domnívá se režisér.

Filmový publicista František Fuka o Avataru říká: „Je to variace na film Pocahontas nebo Tanec s vlky. Fantasy pohádka s ekologicko-antikoloniálním poselstvím, v níž je troška hardcore science fiction. Já jako ten, kdo má raději Vetřelce a Terminátory než Titanic, bych byl raději, kdyby tam bylo více bojových robotů. Přesto se mi film velmi líbil a myslím, že se bude líbit i méně technicky založeným lidem, třeba ženám.“

Vetřelkyně a Krokodýl Dundee

Do hlavní ženské role obsadil Cameron Sigourney Weaverovou, se kterou už dříve pracoval na Vetřelcích. Sam Worthington, který hraje druhého člena mise na Pandoru, byl větší sázka do loterie. Třicetiletý herec si sice už získal uznání v rodné Austrálii, ale mimo ní byl poměrně neznámý.

Na planetě jménem Pandora žijí její původní obyvatelé národu Na'vi poklidně v souladu s přírodou. Vojensky vybavená, mocná společnost chce ale planetu prozkoumat, aby zjistila, jaké bohatství ukrývá. Vymyslí proto program Avatar, který geneticky modifikuje lidi tak, aby se z nich stali hybridi – něco mezi člověk a obyvatelem Na'vi.

Mise v průzkumném týmu se dobrovolně účastní ochrnutý námořník Jake Sully (Sam Worthington) a botanička Grace Augustineová (Sigourney Weaverová). Sully se postupně sblíží s novým světem i jeho obyvateli, především s princeznou Neytiri. Ocitne se tak před rozhodnutím, na čí straně vlastně bojovat…

„Od úplného začátku jsme si sedli, i když jeho přízvuk byl silnější, než jaký měl Krokodýl Dundee,“ směje se Cameron. „Chvíli jsme byli ve fázi, kdy já už věděl, že do té role chci Sama, ale museli jsme přesvědčit studio, že to může hrát. Sam proto na svém přízvuku tvrdě pracoval a při kamerových zkouškách už všechny jednoznačně dostal.“

I Avatar, který do českých kin vstupuje dnes, zatím diváky a filmové kritiky „dostává“. Prozatím získal čtyři nominace na Zlaté glóby, Cameron ale neskrývá ambice, že by se rád přiblížil úspěchu Titaniku. Za tento velkofilm z roku 1997 posbíral jedenáct Oscarů.

  • Avatar zdroj: Bontonfilm http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/14/1307/130657.jpg
  • Avatar zdroj: Bontonfilm http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/14/1307/130653.jpg
  • Avatar zdroj: Bontonfilm http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/14/1307/130660.jpg
  • Avatar zdroj: Bontonfilm http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/14/1307/130654.jpg
  • Avatar zdroj: Bontonfilm http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/14/1307/130652.jpg