Vzniká unikátní muzeum gobelínů

Jindřichův Hradec - Nové muzeum gobelínů v České republice vznikne v budově bývalého pivovaru v Jindřichově Hradci. Vedle stálých expozic tu má být i původní dílna na výrobu tapisérií, pokud plány nepřeruší finanční krize. Přestavba bývalého zámeckého pivovaru na muzeum je totiž jedinou možností, jak tradici tkaní gobelínů ve městě zachránit. Objekt pronajal městu Národní památkový ústav na 15 let.

Pivo se v areálu vařilo naposledy v roce 1967. Dnes bývalý zámecký pivovar připomíná jen komín s čapím hnízdem na vrcholu. „Budova je pustá, opuštěná a prostory má velké. Rozpočet zatím zní na 77 milionů korun,“ informoval Karel Matoušek, starosta Jindřichova Hradce. „Cílem je, udržet v nějaké formě vynikající řemeslo, zejména tkaní nových věcí tak, jak se zde tradičně vyrábí, tzv. melírovou metodou,“ doplnil ředitel dílny tapisérií Jan Fidler.

Výroba tapisérií má ve městě téměř stoletou tradici. Jindřichohradeckým tkadlenám, ale kvůli krizi ubývá zakázek. Ručnímu řemeslu hrozí zánik. Muzeum má pomoci staré řemeslo zachovat. Vedle stálých expozic si tu návštěvníci sami vyzkoušejí tkaní gobelínů.

Reportáž Jiřího Bydžovského (zdroj: ČT24)

Stavbaři začnou s rekonstrukcí objektu už počátkem příštího roku. Ukázky výroby gobelínu tu tkadleny poprvé předvedou v roce 2011.