„Poslední“ sezona armádního Ondráše byla nakonec velmi úspěšná

Brno – Vojenský umělecký soubor Ondráš má za sebou bouřlivý rok. V květnu ho kvůli nedostatku peněz zrušila někdejší ministryně obrany Vlasta Parkanová. O měsíc později ho znovu obnovil nový ministr Martin Barták. Ten ho také připojil k armádě. Rok, který nejdřív vypadal na tragický konec, se tak proměnil v mimořádně úspěšnou sezonu.

Na konci dubna byl Ondráš oficiálně rozpuštěn a drtivá většina jeho zaměstnanců dostala výpověď. Kvůli škrtům v rozpočtu o tom rozhodla tehdejší ministryně obrany Vlasta Parkanová. Úplný zánik souboru ale zastavil pád vlády. Nový ministr Martin Barták totiž po dohodě s jihomoravským hejtmanem Michalem Haškem rozhodnutí své předchůdkyně v květnu zrušil.

„S Ondrášem to teď vypadá velice dobře, myslím si, že se nám podařilo ten náš rychlík rozjet do správných otáček. Dokonce se nám podařilo uspořádat dva velké benefiční koncerty,“ shrnul výsledek sezony ředitel Ondráše Aleš Krkoška.

Reportáž Anety Hronové (zdroj: ČT24)

Ondráš stojí armádu ročně asi 25 milionů korun. Přestože na jaře se mluvilo o tom, že soubor si bude muset část svého rozpočtu sehnat sám, nakonec se peníze v resortu ministerstva našly. Podařilo se také udržet téměř všechny propuštěné zaměstnance a dát celý profesionální soubor opět dohromady. Ministr Barták je s výsledkem spokojen. „Armáda i ministerstvo obrany potřebují nějakou prezentaci navenek – nejenom činností, která je hlavní. Je potřeba ukazovat, že máme tradice,“ uvedl.

Členové Ondráše berou druhou šanci, kterou jim armáda dala, jako velkou výzvu. Na příští rok proto soubor chystá úplně nový neokoukaný repertoár.

Soubor Ondráš
Zdroj: ČT24/www.vusondras.cz