Bartoň Lidice Beneš sbírá Havlovy vlasy a maluje svou krví

Praha – Výtvarník Bartoň Beneš se narodil ve Spojených státech v roce 1942 krátce po vypálení Lidic a název této obce se stal i součástí jeho jména – Bartoň Lidice Beneš. Jeho prarodiče jsou Češi, on ale česky nemluví. Více než třicet let žije s HIV onemocněním, jeho poslední výstavu Smrtonosné zbraně tvořila umělecká díla vytvořená z jeho vlastní krve. Obrazy kontroverzního umělce jsou do konce prosince vidění i v Česku – v románských sklepech pražské Staroměstské radnice.

Výstava byla zahájena symbolicky 1. prosince – ve Světový den boje proti AIDS. A to trochu paradoxně přesto, že šestasedmdesátiletý Beneš si k podobným akcím drží odstup. „Je silně proti červeným stužkám jako symbolu boje proti AIDS. Říká, že jsou jenom symbol, ale je třeba spíš udělat něco praktického,“ vysvětluje kurátor výstavy Jiří Datel Novotný.

Beneš svými díly vzbuzuje pozornost jak tématikou, tak materiály, které používá. Vlastní HIV pozitivní krev, kterou vytvořil obrazy s názvy Jedovatá růže nebo Otrávená šipka z cyklu Smrtonosné zbraně, je jen jedním z tabu, která porušuje. V jedné ze svých expozic použil například jako dekorační materiál popel zesnulého kamaráda, narkomana, zbylé léky svých zesnulých přátel používá jako korálky k výrobě talismanů a z bankovek vyrobil trnovou korunu nebo štětce.

Reportáž Ivy Němcové (zdroj: ČT24)

„Když dostal první grant od americké vlády, nechal si ho vyplatit v hotovosti. Přišel domů a říkal si: ’Vždycky jsem byl chudej a teď mám najednou tolik prachů, co s tím udělám?‘ Vzal tedy nůžky, peníze rozstříhal a udělal z nich obrazy. Prodal je v galerii a získal víc, než získal v grantu,“ doplnil Jiří Datel Novotný.

Obrazy amerického výtvarníka s českými kořeny jsou předmětem sběratelského zájmu hollywoodských celebrit, například Sharon Stoneové nebo Larryho Hagmana. Zároveň je i sám Beneš vášnivým sběratelem. Ve své sbírce fragmentů má například vlasy Václava Havla, kousek Madonniných kalhotek nebo kůstku z medvědího penisu. Česká televize o Benešovi natočila dokument s názvem O krvi, mléku a majonéze.

Náměstkyně pražského primátora pro oblast školství Marie Kousalíková o výstavě: „Výstava Bartoně Lidice Beneše spolu s novou obrazovou publikací stejnojmenného autora je součástí ucelené řady aktivit proti šíření HIV a proti drogovým závislostem. Je i součástí preventivního působení především na žáky našich škol. Proto se hlavní město Praha rozhodlo akci podpořit a pomoci pedagogům při preventivní práci a žákům v náhledu na situaci, kdy se člověk kvůli svému rizikovému chování může dostat až na samou hranici mezi životem a smrtí.“