GASKtour: Když nepřijdou lidé za uměním, přijde umění za lidmi

Čáslav – Galerie Středočeského kraje se potencionálním návštěvníkům představuje poněkud netradičním způsobem. Na cestu po kraji vypravila na GASKtour speciální autobus, který má především formou hry přiblížit moderní umění veřejnosti a studentům středních škol. O vizuální stránku akce se starají letošní finalisté Chalupeckého ceny Jiří Franta a David Böhm, kteří mimo jiné pomalovali londýnský double decker z roku 1959.

Součástí autobusu, kde všechny aktivity probíhají, je upravený interiér, obrazovky, počítače i informační letáky. K programu patří i hra Umělecké střevo, která je určena především studentům středních škol. Má poskytnout zajímavé informace o historii i současnosti umění.

Studenti musí nejprve poznat různá díla výtvarníků, architektů nebo filmových tvůrců. Názvy moderních směrů, které jim nic neříkají pak vyhledat – k tomu slouží autobusová knihovna a počítače. Některé z indicií najdou také přímo na stěnách double deckru. „Jsou tu ukázky konstruktivismu, minimalismu… představujeme jim bodyart, landart, popart, tedy směry posledních třiceti, čtyřiceti let,“ vysvětlil Ondřej Horák z Galerie Středočeského kraje.

Reportáž Ivany Šmelové (zdroj: ČT24)

Celkovou vizualizaci autobusu připravili výtvarníci Jiří Franta a David Böhm, vyrobili i originální logo pro turné, návrhy triček, diplomů nebo informačních letáků. Na GASKtour se podílejí i další umělci – například sochařka Pavla Sceranková, která je mimo jiné autorkou části filmového pásma; na filmovém materiálu se podílel i Jan Vidlička z pražské AVU; na interiéru autobusu spolupracoval umělec Jan Haubelt a architekt Jan Fabián; Eva Jiřička pak o celé akci natáčí krátký dokument.

Galerie Středočeského kraje objede s double deckrem celkem dvacet měst. První etapa vede po trase: Kutná Hora (30. 11.), Čáslav (1. 12.), Vlašim (2. 12.), Benešov (8. 12.), Říčany (9. 12.), Český Brod (10. 12.), Nymburk (16. 12.), Poděbrady (17. 12.), Kolín (18. 12.). Vítězové hry Umělecké střevo z jednotlivých měst se v červnu 2010 utkají v Kutné Hoře ve velkém finále. Galerie si přeje do budoucna vybudovat prestižní soutěž, která se stane tradicí a doplňkem programu škol.