Josef Vojvodík odkryl souvislosti mezi obrazem a jeho otiskem

Praha – V rámci cyklu Umění včera a dnes, který připravuje Jindřich Vybíral, byla na Portálu ČT24 živě uvedena přednáška Josefa Vojvodika. Její záznam si můžete přehrát v tomto článku. Vojvodik sledoval jedno z hlavních témat myšlení předního francouzského filozofa umění a teoretika obrazu Georgese Didi-Hubermana – téma materiality uměleckého díla doteku/otisku, kterým se zabývá především v katalogu výstavy L’Empreinte (1997; Otisk).

Didi-Huberman se zabývá rovněž otázkou, zda reprodukční techniky znamenají skutečně zánik původnosti a autentičnosti. V návaznosti na Didi-Hubermanovu teorii otisku/doteku byla v přednášce věnována pozornost bezprostřednosti performativního gesta „vstupu do hmoty“ v českém postavantgardním malířství 50. let 20. století, především v díle Vladimíra Boudníka a Mikuláše Medka.

Josef Vojvodík (nar. 1964) se ve své práci zabývá především vztahem mezi textem a obrazem, literaturou, výtvarným uměním a filozofií. Je autorem řady studií a pojednání, které publikuje česky i německy. Působí jako profesor oddělení komparatistiky FF UK, přednáší také v Německu a Rakousku. Poslední kniha Povrch, skrytost, ambivalence. Manýrismus, baroko a (česká) avantgarda (2008) získala cenu Magnesia litera v kategorii naučné literatury.

Umění včera a dnes (VŠUP) (zdroj: ČT24)

Jindřich Vybíral v cyklu Umění včera a dnes dále připravil přednášky:

úterý 1. 12. 2009

Dalibor Tureček: Výtvarné reprezentace literárního kánonu. Na příkladu K. H. Máchy

úterý 8. 12. 2009

Alena Pomajzlová: Futurismus v sukni. Růžena Zátková