Toyen na aukci opět bodovala

Praha - Dvanáct milionů korun zaplatí nový majitel obrazu Smutný den, který česko-francouzská představitelka surrealismu Toyen namalovala v roce 1942. Jde o sedmou nejvyšší sumu, která padla na aukci obrazů v Česku. Vyvolávací cena oleje na plátně byla 9 milionů a 200 tisíc korun. Na aukci uspělo i dílo od Jindřicha Štyrského, cena jeho obrazu Hlava, která myslí z roku 1934 se vyšplhala na více než 10 milionů korun. Jeho vyvolávací cena činila 9,8 milionu.

Pro obě díla stanovila aukční síň Galerie Art Praha výjimečně aukční přirážku jen deset procent, jinak se tento poplatek v českých aukčních síních pohybuje mezi 15 a 20 procenty. Prodala se i další dvě díla Toyen, která vznikala pro Karla Teigeho a byla přípravnými pracemi pro větší díla. Jejich cena narostla téměř desetkrát a kupci za ně zaplatili 1,2 milionu a 910 000 korun. 

Díla české moderny vévodí žebříčku nejdráže prodaných děl na tuzemských aukcích, patří mezi ně i obrazy Toyen i Štyrského. Obraz Toyen s názvem Spící je od letošního března na třetím místě v tomto seznamu, prodal se za 20 milionů korun. 

Nejdražším Štyrského obrazem prodaným na aukci v Česku je olej Maldoror z roku 1941, který je posledním autorovým dílem. Na jaře se prodal za 11 milionů korun a uzavírá první desítku žebříčku. Rekord tuzemských aukcí drží již dva roky obraz Františka Kupky Élévation (Výšky) IV prodaný za 22,1 milionu korun.