Festival francouzského filmu: filmové delikatesy všech chutí

Praha - Oceněný snímek na letošním festivalu v Cannes Prorok, novinku od režiséra slavné Amélie z Montmartru J.-P. Jeuneta Galimatyáš nebo adaptaci proslulých příběhů o školákovi Mikulášovi nazvanou Mikulášovy patálie nabídne ode dneška 12. ročník Festivalu francouzského filmu. Týdenní přehlídka vedle novinek v předpremiéře, soutěžní sekce vytvořené českými filmovými kritiky nebo krátkých filmů nabídne v nové sekci Ciné Classique velké hity francouzské kinematografie - diváci se mohou tešit například na filmy F. Truffauta. Filmy se budou promítat v osmi českých a moravských městech, řadu projekcí osobně doprovodí tvůrci.

„Francouzská kinematografie má ve světě tradici a my chceme, aby české publikum poznalo i naší současnou tvorbu, způsoby vyprávění, estetiku, hvězdy,“ přeje si Joël Chapron z agentury Unifrance.

Francouzská kritika považuje snímek režiséra Jacquese Audiarda Prorok za jeden z nejlepších počinů tohoto roku; film z vězeňského prostředí byl vybrán jako zástupce francouzské kinematografie do klání o Oscara. Na festivalu zhlédnou diváci snímek v předpremiéře, na plátna českých kin jej uvede 3. prosince společnost Aerofilms. Stejně tak snímek Galimatyáš se začátkem prosince objeví v české distribuci.

Dalšími snímky, které se po uvedení na festivalu objeví v českých kinech, jsou Mikulášovy patálie režiséra Lauranta Tirarda a Panika v městečku, animovaná adaptace televizního seriálu režisérů Vincenta Patara a Stéphana Aubiera.

Vedle předpremiérových snímků festival přestaví pět sekcí. V soutěži - výběru české kritiky se utká o diváckou cenu deset titulů zvolených českými filmovými novináři. Sekce Panorama nabídne koprodukční díla a večer krátkých filmů uvede průřez touto částí francouzské kinematografie. Více informací zde.

Nová sekce Ciné Classique nabídne možnost se seznámit s velkými díly, která proslavila francouzskou kinematografii - mezi vybranými snímky jsou například díla F. Truffauta nebo A. Resnaise.

Festival se uskuteční ve 14 partnerských kinech; vedle Prahy také v Brně, Českých Budějovicích, Hradci Králové, Olomouci, Ostravě, Pardubicích a Plzni. Vloni na festival zavítalo přes 17 tisíc diváků.