Tobruk evropského Oscara nedostane, nejvíce nominací má Audiardův Prorok

Sevilla - Francouzský film Prorok má nejvíce nominací na Evropské filmové ceny za letošní rok. Válečné drama režiséra a scenáristy Václava Marhoula Tobruk se do užších nominací, které dnes na festivalu ve španělské Seville zveřejnila Evropská filmová akademie (EFA) nedostalo. Vyhlášení vítězů 22. ročníku se uskuteční 12. prosince v německém městě Bochum. Evropskou obdobu Oscara tak sice Tobruk nedostane, nicméně Marhoul své válečné drama Tobruk na festivalu v Seville představí v pondělí. Nedávno Tobruk získal hlavní cenu na MFF v Austinu v Texasu.

Vězeňské drama režiséra Jacquesa Audiarda Prorok je nominováno v šesti kategoriích. Kromě cen pro nejlepší film a režiséra je nominován i herec Tahar Rahim, snímek má také nominaci na nejlepší scénář. 

Pět nominací má britský oscarový hit Milionář z chatrče režiséra Dannyho Boylea. Čtyřikrát je nominován snímek Bílá stuha od Michaela Hanekeho, který letos zvítězil v Cannes. Film Prorok dostal na tomtéž festivalu Velkou cenu. 

Shodně po třech nominacích mají Fish Tank (Nádrž na ryby) Britky Andrey Arnoldové, který se letos představil na festivalu v Karlových Varech, stejně jako Rozervaná objetí španělského režiséra Pedra Almodóvara. Tři nominace má i Předčítač britského režiséra Stephena Daldryho. 

Na nejlepší evropský film za rok 2009 aspirují Fish Tank, Prorok, Předčítač, Milionář z chatrče, Bílá stuha a horor Ať vejde ten pravý švédského režiséra Tomase Alfredsona. Na evropského režiséra roku EFA vedle Audiarda nominovala Almodóvara, Arnoldovou, Boylea, Hanekeho a dánského režiséra Larse von Triera za snímek Antikrist. 

Na evropského herce roku mohou kromě Rahima pomýšlet Moritz Bleibtreu (Baader Meinhof Komplex), David Kross z Předčítače, Dev Patel z Milionáře v chatrči, Filippo Timi za roli Mussoliniho v historickém filmu Vincere (Vyhrát) a Steve Evets, který zazářil ve snímku Looking for Eric (Čekání na Erika) rešiséra Kena Loache. 

Na evropskou herečku roku byly nominovány Penélope Cruzová za Rozervaná objetí, Charlotte Gainsbourgová za výkon ve filmu Antikrist a osmnáctiletá Katie Jarvisová za snímek Fish Tank. Mezi nominovanými jsou i Kate Winsletová za Předčítače, Yolande Moreauová za snímek Séraphine a švédská herečka Noomi Rapaceová za film Män som hatar kvinnor (Muži, kteří nenávidí ženy).