Bud Spencer: komik, olympionik i politik

Neapol - Herec, který se proslavil rolemi nepříliš bystrých hromotluků, je ve skutečnosti vzděláním právník a někdejší závodní plavec. Spencer, jenž spolu s Terencem Hillem vytvořil ústřední hereckou dvojici v řadě oblíbených spaghetti westernů a komedií, se narodil 31. října 1929 v Neapoli jako Carlo Pedersoli.

V mládí se Spencer vrcholově věnoval plavání - v roce 1950 se stal prvním Italem, který zaplaval 100 metrů volným stylem pod jednu minutu. V plaveckých soutěžích reprezentoval svou zemi mimo jiné na olympijských hrách v Helsinkách v roce 1952 a o čtyři roky později v australském Melbourne. Kromě plavání závodil tento absolvent právnické fakulty i ve vodním pólu.

120kilové poupě

Pseudonym, pod nímž ho zná většina filmových diváků, herec přijal až v roce 1967. O původu uměleckého jména se vedou spory. Podle jedné teorie tak chtěl vzdát poctu americkému herci Spencerovi Tracymu a zároveň se prý nechal inspirovat svou oblíbenou značkou piva: americkým Budweiserem. Podle jiné teorie se mu prostě líbil kontrast mezi anglickým výrazem bud, česky „poupě“, a nadprůměrnými rozměry jeho tělesné schránky. Při 194 centimentrech vážil v době své největší filmové slávy kolem 120 kilogramů.

Urostlá postava vynesla v roce 1951 plavci malou roli člena císařské gardy ve snímku Quo Vadis. Na filmový úspěch si musel počkat až do konce 60. let, kdy se už jako Bud Spencer dal dohromady s italským hercem Mariem Girottim alias Terencem Hillem. Jejich prvním společným snímkem byl spaghetti western Bůh odpouští, já ne! z roku 1967. Komicky nesourodé duo Spencer - Hill se záhy stalo ústřední dvojicí řady populárních filmů lehčího ražení.

V sedmdesátých letech, která byla jejich skutečnou zlatou érou, točila herecká dvojice i několik akčních či westernových komedií ročně. K těm nejznámějším patří například Malý unavený Joe (1971), Jestli se rozzlobíme, budeme zlí! (1974), Dva výtečníci (1976) či Sudá a lichá (1978).

Tryskáče, dětské oblečení, politika

Postupem času se publikum komediálních „mlátiček“ nasytilo a Spencer se v první polovině 80. let dostal do ústraní. Herec, jenž vlastní licence opravňující k pilotování vrtulníků a tryskových letadel, stál v roce 1984 u zrodu letecké společnosti Mistral Air. Tu ale posléze prodal a začal podnikat v poněkud nečekaném oboru: výrobě dětského oblečení. I nadále se jeho tvář čas od času objevila na televizních obrazovkách či v kinech (naposledy se tak stalo letos), nicméně někdejší popularita byla už nenávratně věcí minulosti.

V roce 2005 na sebe Bud Spencer upozornil kandidaturou ve volbách za stranu Vzhůru, Itálie premiéra Silvia Berlusconiho. „V životě jsem dělal snad všechno. Ale jsou tři věci, které jsem nezkusil - baleťáka, žokeje a politika. A vzhledem k tomu, že první dva džoby nemohu ze zjevných důvodů dělat, zbývá mi jen politika,“ zdůvodnil své rozhodnutí. Herec však ve volbách neuspěl.