Semafor má 50! A ČT slaví s ním…

Praha – Divadlu Semafor někteří předpovídali jen pět let existence, 30. října si ale připomene půlstoletí působení od prvního představení. 78. narozeniny zároveň oslaví i zakladatel této scény Jiří Suchý. Koncert ve Smetanově síni Obecního domu s názvem Semafor „50“ v záznamu 14. listopadu odvysílá i Česká televize. K oslavě padesátky slavného divadla malých forem se přidává i dalšími pořady, některé z nich se na obrazovkách objeví poprvé.

Semaforu bude patřit především čtvrtek 29. října. V rámci bloku Archivní návraty uvede ČT unikátní záznam divadelního večera Benefice S + Š, kterou provázejí jak jinak než Jiří Suchý a Jiří Šlitr. Vedle evergreenů, jako je dnes už zlidovělá písnička Co jsem měl dnes k obědu, zazní i mnohé další písničky v podání S + Š a dalších tehdejších semaforských hvězd a hvězdiček.

Jiří Suchý popisuje náhodu, díky které se záznamy dochovaly: "Tenkrát v šedesátých letech se divadlu Semafor otevřely brány televizního studia a bylo nám dopřáno natáčet zábavné programy. Ty pak o něco později byly zlikvidovány, protože jsem se stal nežádoucím. Ostatně jsem nebyl jediný, jehož práce šla jaksi do stoupy, a jsem pyšný na to, že stejný osud potkal i Jana Wericha s Miroslavem Horníčkem. Jejich Baladu z hadrů a Těžkou Barboru vytáhl prý kdosi z popelnice – já měl zase štěstí, že neznámý dobrodinec stačil alespoň několik záznamů překopírovat na vlastní VHS a ty mi poslal."

1. Archivní návraty – 29. 10. na ČT1

  • Kavárnička dříve narozených (10:35)
  • Benefice S + Š (11:15)
  • Malé kotě (11:55)

2. Semafor atd. (od 1. 11. na ČT2, 1. díl v 15:10)

Oba původní záznamy, které ČT odvysílá, byly pořízeny v roce 1965. Když je ale v polovině 90. let předal Jiří Suchý České televizi, zjistilo se, že jsou z technických důvodů zcela nevysílatelné. „Naštěstí technika pokročila natolik kupředu, že dnes nabízí úplně jiné možnosti. Oba záznamy jsme rekonstruovali a po 44 letech je konečně můžeme nabídnout divákům,“ dodává dramaturgyně Alena Berková.

Se Semaforem se ve čtvrtečních Archivních návratech setkají diváci ještě dvakrát. Do Kavárničky dříve narozených, vysílané v roce 1993, si Jiří a Ondřej Suchý pozvali svého otce Jaroslava Suchého. Těsně před polednem  pak zazní jedna z nejznámějších písniček z dílny S + Š Malé kotě.

K semaforské oslavě se ČT vrací i v listopadu. Od první listopadové neděle bude vysílat dokumentární cyklus J. D. Novotného a režiséra V. Polesného Semafor atd. Tento pořad není ani tolik dějinami Semaforu, jako spíš o divadle v zrcadle doby. Více než přesná chronologie a výčet faktů se tu objevují velká témata, konflikty, příběhy lidí, jejich setkání i cesta časem. K šestidílnému cyklu z roku 1999 přibyl v roce 2004 sedmý díl, který především mapuje vztah Semaforu a Radošinského naivného divadla a dívá se na fenomén malých divadel obecněji. Ojedinělý cyklus završí v premiéře osmý díl s podtitulem Semafor má 50!.

A konečně 14. 11. si diváci mohou připomenout Semafor v záznamu galavečera k 50. výročí založení divadla s názvem Semafor „50“. Jubileum tato scéna oslaví koncertem ve Smetanově síni Obecního domu 30. října. Český národní symfonický orchestr s dirigentem Liborem Peškem doprovodí současné i minulé členy divadla – kromě Jiřího Suchého i Jitku Molavcovou, Evu Pilarovou, Karla Štědrého nebo Pavlínu Filipovskou.