Jihlavské dokumenty jsou v rekonstrukci. Promítá se i v obýváku

Jihlava – Mezinárodní festival dokumentárních filmů Jihlava (27. 10. - 1. 11.) pověrčivý není. Potřinácté „myslí filmem“ a pouští se do promítání více než dvou stovek snímků. Nejen v kinosálech, ale v rámci sekce Živé kino i mimo zdi, například u jihlavského kostela sv. Štěpána nebo na dvoře pražského Klementina. Navíc novinka nazvaná Váš domácí festival návštěvníkům umožní, aby si na některý z dokumentů zašli i do několika jihlavských domácností. V jedné z nich jim osobně uvaří režisér Peter Kerekes, a nejen dějiny. Festival odstartoval připravenými i nahodilými scénkami v režii divadla Vosto5. A hned v úvodu rozdali organizátoři první ocenění, jedno z nich putovalo i do ČT.

Cenu týdeníku Respekt pro nejlepší audiovizuální reportáž za uplynulý rok si odnesl režiséra David Macháček za reportáž Bezdlužníci z pořadu Reportéři ČT. Cenu za přínos světové kinematografii dostal dánský režisér, básník a spisovatel Jørgen Leth. Leth je hlavním festivalovým hostem. Jako variaci na film Pět překážek, který s ním natočil Lars von Trier, přichystal festival pro Letha „pět jihlavských překážek“. Dánský filmař je také jediným porotcem, jenž rozhodne o tom, kterému z filmů bude udělena hlavní cena.

Neformolním projevem, který zakončil vsuvkou vypůjčenou ze surrealistických řad, se do zahajovacího večera zapojil také další z hostů - režisér Vojtěch Jasný. Festival oficiálně odstartoval promítáním snímku Život a film, který natočil španělský režisér Arkaitz Basterr Zalbide jako poctu Jasnému.

"Na plátnech jihlavských kin se budou střídat filmy veselé, smutné, hravé, strohé, lyrické, aktivistické, tajemné, temné, osamělé, nové i zapomenuté. Jejich hlavními hrdiny jsou holandští gangsteři, íránští emigranti, čínští demonstranti, američtí byznysmeni, japonští milovníci hmyzu, čeští cyklisté či mizející celuloidová okénka." Marek Hovorka, ředitel MFDF Jihlava

Zahájení se drželo letošního festivalového motta, kterým je „rekonstrukce“. „Výzva k rekonstrukci reality, historie i prostředí kolem nás spojuje filmy se světem a nabádá k novému vidění světa i filmové diváky,“ vysvětlují volbu festivalového tématu organizátoři. „Přistupovat k němu lze různě. Autoři festivalové znělky, režisér Bohdan Bláhovec a autor námětu Martin Mareček, zvolili podobu aktivistickou. Vtipně použili graffiti naruby – hlavní protagonista znělky na zeď nic nepíše, naopak ji od nápisů čistí,“ dodává ředitel MFDF Marek Hovorka.

Soutěžní sekce jsou, jak je zvykem, čtyři: Opus Bonum přinese do jihlavských kinosálů nejlepší dokumenty z celého světa v české premiéře. Mezi moři nechá nahlédnout na středo- a východoevropskou dokumentární scénu. Česká radost je soutěžním kláním českých dokumentů a čtvrtou sekcí je experimentální Fascinace.

Jihlavský festival zařadil do programu i očekávané divácké hity. Necelý měsíc a půl po světové premiéře na festivalu v Benátkách uvede poprvé v ČR nejnovější dokumentární třeskavinu Kapitalismus: Milostný příběh amerického provokatéra Michaela Moora. Emir Kusturica nabídne portrét kontroverzního i zbožňovaného fotbalisty Maradona by Kusturica. Britský režisér Michael Winterbottom natočil společně s Matem Whitecrossem strhující dokudrama Doktrína šoku, které vychází ze stejnojmenné knihy o tom, jak neoliberální kapitalismus živí své vlastní fungování a paradoxní stabilitu z přírodních katastrof, válek a teroru.

Čeští dokumentaristé potěší například film-gestem o problematice dopravy v hlavním městě Auto*Mat. Pahrbek český Lucie Králové je dokumentárním traktátem o nejvyšší české hoře a Zapomenuté transporty do Polska Lukáše Přibyla jsou čtvrtým dílem cyklu, který se věnuje méně známým pracovním a vyhlazovacím táborům. Z nesoutěžní části českého programu by si návštěvníci neměli nechat ujít sekci Jak Češi hajlovali, která ukáže, jak se čeští filmaři vyrovnávali s denní realitou protektorátu.

Různorodý nesoutěžní program nabídne samozřejmě i zahraniční dokumenty, často v rámci retrospektivy, jakou jsou sekce Maďarské filmové povstání nebo francouzské Průhledné bytosti. Za povšimnutí jistě stojí i Breathless, nadvláda okamžiku – pět českých a německých snímků, které v rámci česko-německé projektu Zipp vznikly na zadání: Kdybyste před sebou měli jen 30 dnů života, co by pro vás ještě bylo důležité?

Prostřednictvím Doc Alliance Films se budou moci diváci vrátit do jihlavského dění ještě po skončení festivalu. Od 1. do 8. listopadu jim budou zpřístupněny ochutnávky z filmového plátna i z doprovodného programu. Česká televize jako mediální partner bude o festivalovém dění informovat v televizním deníku Z Jihlavy do hlavy a také uvede některé oceněné snímky minulého ročníku: Pokus o duchovní nápravu opraváře televizí Josefa Lávičky v devíti obrazech (28. 10.); Ivetka a hora (28. 10.); Květinový most (11. 11.); Noční ticho (11. 11.); Krátké filmy z Iráku (18. 11.).