O českých „perlách“ pro EXPO 2010 může rozhodnout každý

Praha – Jedním z doprovodných programů české účasti na světové výstavě EXPO 2010 v Šanghaji je i projekt Perly ČR. Představí se v něm to nejlepší, co Česká republika světu dala a na co je hrdá. Od nanotechnologií až po skvosty barokní architektury. Perly jsou rozděleny do pěti kategorií – výsledky čtyř z nich se diváci dozvědí od 26. 10 do 30. 10. v 18:40 v pořadu České televize. O páté rozhodnou lidé svými tipy.

Pořady bude provázet Jiří Bartoška a Marek Eben. Oba se shodují, že vybrat pět perel v jedné kategorii není lehké. „Nikoli proto, že bychom jich měli málo, naopak – máme jich příliš mnoho; naštěstí to za nás udělal celý tým arbitrů a my jim tuto práci nezávidíme,“ přiznávají.

V pondělním pořadu prozradil Zdeněk Lukeš a Alena Ježková, kterých pět skvostů bude Českou republiku reprezentovat v Šanghaji v kategorii Města a místa. Budou jimi Karlův most, české lázně, Lednicko-valtický areál, Český Krumlov a Pražský hrad.

Karlův most bude také k vidění v expozici, kterou na 350 metrů čtverečních otevře v pavilonu měst hlavní město Praha. Po replice mostu se lidé budou moci projít, funkční bude také další část pražské expozice – model Staroměstského orloje. Praha představí také golema, Franze Kafku nebo Bedřicha Smetanu. Prezentace bude celkem stát 33 milionů korun, magistrát zaplatí 15 milionů, zbytek částky sežene soukromá firma.

V následujících třech dnech se diváci dozvědí výsledky dalších tří kategorií. V kategorií Kultura a umění radili generálnímu komisaři české účasti na EXPO Pavlovi Antonínu Švehlíkovi architekta Eva Jiřičná a historik Zdeněk Mahler. Vedle děl hudebních, výtvarného umění a literatury se na stole objevila i jména a činy panovníků či filosofů.

Prvenství a rekordy pomáhali určit několikanásobný paralympijský vítěz Jiří Ježek a společenství poradců z Muzea rekordů a kuriozit Agentury Dobrý den. Nezůstalo proto jen u sportovních výkonů, ale došlo i na historická prvenství a na světově unikátní recepty a návody.

Do užšího výběru kategorie Objevy a vynálezy se dostaly věci, o nichž se ví, že za jejich vznikem stojí invence českých vědců, i věci, u kterých takové zjištění možná mnohé překvapí. Poradenskými hlasy při výběru byli prezident Inženýrské akademie ČR Petr Zuna a astronom a astrofyzik Jiří Grygar.

O poslední kategorii – Divy ČR – rozhodne veřejnost prostřednictvím serveru iDnes.cz. Odborná porota vybere z nominovaných věcí, osob či památek dvanáct finalistů, o nichž pak budou lidé rozhodovat svým hlasováním. „Měl jsem touhu zapojit Čechy do diskuze nad tím, na co jsme hrdí a čím se chceme představit v Šanghaji. V pátek vyhlásíme nominace, veřejnost bude mít týden, aby přicházela s nápady. Potom je vytřídíme a ty nejsilnější, zhruba patnáct, dáme národu k hlasování,“ doplnil generální komisař české účasti na EXPO Pavel Antonín Švehlík.

Kompletní přehled Perel ČR, které budou součástí českého pavilonu na EXPO, se diváci dozvědí ve vánočním čase z třicetiminutového dokumentu režiséra Viktora Polesného.

Světová výstava Expo 2010 v Šanghaji bude zahájena 1. května příštího roku a potrvá šest měsíců. Téma výstavy zní Lepší město – lepší život.Jako své vlastní podtéma si Češi zvolili Plody civilizace a nechali se jím inspirovat při návrhu národního pavilonu, jehož hlavní část bude pojata jako fiktivní město. Česko nechce v Číně prezentovat žádné baroko nebo české sklo, ale představit se jako moderní stát třetího tisíciletí.