České knihy ve Frankfurtu uspěly

Frankfurt nad Mohanem - Největší knižní veletrh na světě už je pro letošní rok minulostí. Pro Česko skončilo frankfurtské klání úspěchem - tuzemští nakladatelé vezou domů stříbro a bronz za učebnice pro základní školy. Hlavní host veletrhu, Čína, vzbudila kontroverzi. K vidění a hlavně čtení bylo více než 400 tisíc knih, z toho téměř dva tisíce českých.

Čína byla na letošním ročníku frankfurtského veletrhu hlavním hostem. Do Frankfurtu přijeli i čínští disidenti, oficiální delegace se s nimi odmítla setkat. Největší úspěchy z české provenience sklidily učebnice dějepisu a matematiky pro šesté třídy, třeba proto, že v nich bylo méně informací a více podnětů k přemýšlení.

Na Evropskou cenu za literaturu pro mládež byla ve třech kategoriích nominovaná Iva Procházková s románem Nazí, který byl na pultech nejdřív v němčině. „Nechci, aby ten český text vyšel dřív než ten německý, protože si na tom německém překladu ještě dodatečně doopravuju ten český,“ vysvětluje neobvyklý postup spisovatelka. Spisovatel Jáchym Topol zase představil svou poslední knihu s názvem Chladná země a předčítal z románu Kloktat dehet. Chladná země je závěrečný díl Topolovy pentalogie, kterou psal dvacet let. 

Čeští nakladatelé si z Frankfurtu přivezli také příslib na překlad románu Herty Müllerové, čerstvě ověnčené Nobelovou cenou. Na českých pultech by se mohl objevit už na podzim příštího roku.

Reportáž Ivy Němcové (zdroj: ČT24)
Vydáno pod