Milostné veledílo Norské dřevo vstoupí na plátna kin

Pusan (Jižní Korea) - Celosvětový bestseller japonského autora Haruki Murakamiho (1949), o němž se hovoří jako o brzkém kandidátovi na Nobelovu cenu, převede na filmové plátno režisér francouzsko-vietnamského původu Tran Anh Hung. Norské dřevo, mnohavrstevnatý příběh o lásce odkazující stejně jako ostatní spisovatelova díla až k japonské mytologii, bude podle režiséra na filmové plátno přenesen věrně. S jeho uvedením v Japonsku se počítá v listopadu 2010.

„Pokud má být film věrný předloze, měl by se režisér soustředit především na pocity mladých lidí, o kterých román pojednává,“ říká český překladatel Murakamiho děl Tomáš Jurkovič. „Jde o příběh dospívání hlavního hrdiny, jehož nejlepší přítel spáchá sebevraždu. Ocitne se na studiích v Tokiu, daleko od svého rodného místa, kde do jeho života vstoupí dvě dívky. Jedna z nich je přítelkyní mrtvého kamaráda; stíny z minulosti ale zabrání jejich vztahu,“ nastiňuje děj.

Jurkovič upozorňuje, že v japonské kinematografii je silná tradice nešťastných příběhů. „Například zmizení duše přijde Japoncům jako vysvobození,“ naráží spisovatel na Murakamiho knihu Konec světa & Hard-boiled Wonderland.

Rozhovor s Tomášem Jurkovičem (zdroj: ČT24)

V roce 1987 přinesl román Norské dřevo (Noruwei no mori) Murakamimu v Japonsku takovou publicitu, že před ní na čtyři roky unikl do Řecka a léta 1991 až 1995 pak strávil ve Spojených státech. Vrátit se domů ho přimělo až zemětřesení v Kóbe a plynový útok fanatických stoupenců sekty Óm šinrikjó v tokijském metru. Rok se věnoval přípravě nové knihy, hovořil s několika desítkami účastníků incidentu v metru a jejich výpovědí pak použil k napsání Undergroundu (Andáguroundo, 1997).

Murakami byl od mládí silně ovlivněn západní kulturou. „Těžko rozlišit, co je v jeho díle japonské a co jsou cizí vlivy,“ říká Jurkovič. V románech jsou odkazy na starší literární a estetické tradice, dějový rámec odkazuje do nejstarších vrstev japonské literatury, k mýtům.

Režisér francouzsko-vietnamského původu Tran Anh Hung uvedl na mezinárodním filmovém festivalu v jihokorejském Pusanu, že sám Murakamiho vyhledal, aby s ním zfilmování konzultoval. „Doufám, že to bude dobrý příběh. V každém případě je to příběh o lásce,“ dodal Tran. Režisér natočil mimo jiné filmy Vůně zelené papáje a Xich lo, za který získal v roce 1995 Zlatého lva na filmovém festivalu v Benátkách.