Muchův vnuk chce, aby Praha postavila pro epopej pavilon

Praha / Moravský Krumlov – Stěhování Muchovy Slovanské epopeje, dvaceti obřích pláten na téma slovanské historie, z moravskokrumlovského zámku do Prahy by se mohlo odložit i o několik let. Muchův vnuk při jednání s pražským radním pro kulturu Milanem Richterem uvedl, že trvá na výstavbě nového pavilonu. Přeje si, aby stál na Těšnově, Letné, Vítkově nebo v centru města v blízkosti Staroměstského náměstí. Přípravy na podobnou stavbu by podle Richterova odhadu mohly zabrat i tři roky.

„Musíme nejprve vypracovat objemovou studii a pak zjistíme, jestli se pavilon někam vejde,“ vysvětlil radní. Umístění budovy v některé z navrhovaných lokalit nebude nijak jednoduché – město musí prověřit majetkové vztahy nebo to, zda by výstavba byla v souladu s územním plánem.

Kromě epopeje by podle přání vnuka Alfonse Muchy měly být v novém pavilonu umístěny také sbírky slavného výtvarníka a díla z takzvaného bosenského pavilonu. Součástí budovy by prý měla být i aukční síň.

Muchův rozměrný obrazový cyklus je více než 45 let vystaven na zámku v Moravském Krumlově. Praha, které Mucha dílo věnoval, ale dlouhodobě usiluje o jeho přestěhování do metropole, uvažovala především o umístění v areálu Výstaviště.

Majitelem moravskokrumlovského zámku je od roku 2004 táž společnost Incheba, které Praha pronajímá Výstaviště. Krumlov si sály, ve kterých je epopej vystavena, od Incheby pronajímá. Firma v minulosti hrozila, že pronájem zruší, nakonec se ale obě strany dohodly. Technický stav renesančního zámku letos kritizovali památkáři, podle kterých se Krumlov řadí mezi nejzanedbanější památky Jihomoravského kraje. Udržovány jsou údajně pouze sály s epopejí.