Annie Leibovitzová: z fotografky celebrit sama celebritou

Waterbury (USA) - Z divokého turné s kapelou Rolling Stones přinesla jedinečné fotky, ale stálo ji to odvykací kúru. Johna Lennona vyfotila jen pár hodin před smrtí, herečku Demi Mooreovou svlékla v pokročilém stupni těhotenství. Americké fotografce Annie Leibovitzové rád pózuje každý, kdo něco znamená. Slavní v ni mají důvěru a dělají přesně to, co ona chce. Leibovitzová se ale vydala i na reportáže do Rwandy a Sarajeva. Narodila se 2. října 1949 v americkém Connecticutu.

Během čtyřicetileté kariéry se Leibovitzová podepsala pod řadou titulních stran, které vešly do historie. Datum vzniku jejího patrně nejslavnějšího snímku, portrétu nahého Lennona ležícího v embryonální poloze u oblečené Yoko Ono, je dobře známo - 8. prosince 1980. „Dokonale jsi vystihla náš vztah,“ řekl jí někdejší Beatle jen pět hodin předtím, než byl na ulici zastřelen pomateným fanouškem. Z fotografie, která vyšla na obálce Rolling Stone bez jediného slova komentáře v lednu 1981, se stala kultovní záležitost.

Snímek Annie Leibovitzové
Zdroj: ČT/Annie Leibovitzová

Poprask v Hollywoodu vzbudila v roce 1991 titulní strana Vanity Fair, na níž pózovala nahá Demi Mooreová v sedmém měsíci těhotenství. Úspěch měly i Leibovitzové stylizované snímky herečky Whoopi Goldbergové v mléčné lázni, zpěváka Stinga maskovaného bahnem či tenisty Rogera Federera jako krále Artuše. Nafotila také reklamy pro firmy Lavazza, Dove či Luis Vuitton, kde s luxusními zavazadly pózovali ruský exprezident Michail Gorbačov, hudebník Keith Richards nebo herec Sean Connery.

Anna-Lou, třetí ze šesti dětí učitelky moderního tance a důstojníka amerického letectva, se narodila 2. října 1949 ve Waterbury ve státě Connecticut. „Když jsem vyrůstala, otec byl v armádě a každé dva roky jsme se stěhovali. Okénka auta byla předchůdcem mého foťáku,“ vzpomíná v dokumentu Annie Leibovitz: Život objektivem, který o ní natočila mladší sestra Barbara. Za války ve Vietnamu se dostala až na Filipíny. Po návratu do USA začala studovat malbu na škole v San Francisku a večer docházela na kurzy fotografie.

Křest ohněm absolvovala v roce 1975 při turné s kapelou Rolling Stones. „Nechovala se jako ženská, ale spíš jako další člen kapely. Vzali jsme ji mezi sebe,“ řekl Mick Jagger. Mladá fotografka si domů přivezla nejen otevřené záběry z divokých flámů, ale i závislost na kokainu. „Pár let jsem měla problém,“ řekla Leibovitzová o odvykací kúře, „byla jsem přesvědčená, že pro dobrou fotku je nutné splynout s prostředím a zapojit se do života lidí, které chci fotit.“

Sen mít potomka se Leibovitzové splnil až v 51 letech, kdy porodila dceru Sarah Cameron (8). Další dvě děti, dvojčata Susan a Samuelle (4), jí odnosila náhradní matka. Dlouholetou partnerkou Leibovitzové, kritičkou i fanynkou zároveň, byla známá americká intelektuálka Susan Sontagová. Obě sdílely spisovatelčin boj s rakovinou, jíž v roce 2004 podlehla.

Mnohokrát oceněná fotografka, která v roce 1990 udělala i portrét tehdejšího prezidenta Václava Havla, v roce 1998 osobně uvedla svoji retrospektivu ve Veletržním paláci v Praze.