Shakespearovské slavnosti vstupují do druhé poloviny Komedií omylů

Praha - Co se to s tebou stalo, manželi, že ses tak odcizil sám sobě? Zazní dnes večer na Nejvyšším purkrabství Pražského hradu při repríze Komedie omylů, kterou vstupují Shakespearovské slavnosti do své druhé poloviny. V neděli se divadelní dění přenese na scénu HAMU na Malostranském náměstí za komedií Jak se vám líbí. Do konce slavností budou uvedeny ještě čtyři premiéry. Organizátoři doufají, že počasí bude druhé polovině nakloněno stejně příznivě jako té první.

Komedie omylů se hrají na Shakespearovských slavnostech ve dvou nastudováních - v jednom se představují herci z ostravských divadel, v tom druhém, které je na programu dnes, uvidí návštěvníci Martina Pechláta, Jitku Čvančarovou nebo Davida Suchařípu.

Fraška o dvou sourozeneckých dvojicích je nejkratším Shakespearovým kusem. „Svým způsobem je Komedie omylů bláznivým kolotočem ztrát a nálezů,“ říká překladatel hry Martin Hilský. „Jsme skutečně tím, čím si myslíme, že jsme? A myslí si ostatní, že jsme tím, čím si myslíme, že jsme? A když si to myslí, jsme tím, co si myslí oni, anebo tím, co si myslíme my?“ ptá se Hilský společně se Shakespearem. Komedie omylů bude na programu slavností do 20. srpna.

Ve slovensko-české inscenaci Jak se vám líbí se hned ve dvou rolích představí Marián Labuda, který se v této hře objeví už počtvrté. „Hrát roli staršího vévody a zároveň vévodu Fredericka, uzurpátora, který svého bratra poslal do vyhnanství, není těžké, protože v kontrastu s dobrým člověkem se padouch hraje vždycky snadněji - jde hlavně o to nesplést si kostýmy,“ zažertoval o své dvojroli Labuda.

Z ostatních slovenských herců uvidí diváci na jevišti Soňu Norisovou jako Rosalindu, v roli její sestřenice Célie alternují Sonina sestra Zuzana Norisová a Danica Jurčová. Česko pak zastupuje například Jan Teplý (Orlando) nebo Martin Dajdar, který si v laternaci s Ivanem Řezáčem s gustem vystřihl pesimistického Jacquese.

Koncem srpna přibudou v repertoáru české části Shakespearovských slavností čtyři premiéry: slovensko-český Macbeth (25.-30. 8.) s Veronikou Freimanovou v dvojroli Lady Macbeth a Lady Macduff; hudebně-divadelní projekt Sen noci svatojánské v podání Pražské komorní filharmonie a herců Sabiny Laurinové, Oldřicha Víznera a Ivany Jirešové (30. a 31. 8). Sen noci svatojánské (22. 8.) zahraje také hostující soubor British Shakespeare Company, ovšem v angličtině, stejně jako čtvrtou ze srpnových premiér Mnoho povyku pro nic ( 21. 8).

Nejžádanější letošní inscenací jsou Veselé paničky windsorské z Bolkem Polívkou a Simonou Stašovou. Této Shakespearově hře bude opět patřit začátek září, všechna tři představení jsou ale už vyprodána.