Ostravští radní odvolali ředitele divadla - kvůli chování

Ostrava - Ředitel Národního divadla moravskoslezského Luděk Golat byl dnes odvolán. Ostravští radní se k tomuto kroku rozhodli kvůli Golatovým dlouhodobým sporům s herci a na základě interpersonálního auditu, kterým nechala radnice situaci v divadle prověřit. Výběrové řízení na nového ředitele bude vyhlášeno zřejmě příští týden, nástupce Golata by tak mohl být znám do tří měsíců.

Audit ukázal, že v Národním divadle moravskoslezském vládnou velmi napjaté vztahy. Podle náměstka ostravského primátora Lubomíra Pospíšila Golatovi uškodilo, že po vypuknutí sporu dál režíroval. „Byli jsme přitom dohodnuti, že se dočasně režijní práce vzdá,“ tvrdí Pospíšil.

Problémy se objevily během zkoušení nové opery Dech dobrých víl italského skladatele Filippa Ziganteho. Ředitel prý herce nutil k obscénnostem a byl na ně hrubý. „Chování na pracovišti bylo podle našich zjištění za hranicí slušnosti a mnohdy až hrubé. Jeho projevy byly často za normou, na kterou jsme zvyklí,“ potvrdil podle Pospíšilových slov i audit.

Konflikt vyhrotila šlehačka

Spory vyvolala především scéna, během níž mají vojáci znásilnit mladou ženu. Podle Golatových představ měla žena ležet nahá, postříkaná šlehačkou, kterou z ní vojáci měli slízat. „Každému se nemusejí líbit některé scény této opery. Ale to dílo je o válečných hrůzách, šílenství a strachu. Proto musejí být situace zobrazované na jevišti uvěřitelné. Autor tu scénu znásilnění napsal jako oplzlou a hnusnou, a když viděl, jak ji zobrazujeme, tak se mu líbila. Označil ji dokonce za básnickou,“ bránil se tehdy Golat.

Zda bude Golat v moravskoslezském divadle působit po odvolání z ředitelského postu jako režisér, bude podle Pospíšila záležet na novém řediteli.