Dostojevského na Provázku zaznamenala ČT

Brno - Česká televize postupně natočila všechny čtyři díly projektu Sto roků kobry divadla Husa na provázku. Oceňovaná tetralogie podle Fjodora Michajloviče Dostojevského patří k největším počinům souboru v posledních 20 letech. S jednotlivými inscenacemi se divadlo postupně loučí, v sobotu mělo derniéru představení Raskolnikov - Jeho zločin a jeho trest.

„Celý projekt bude dále žít v podobě televizních záznamů,“ uvedla dramaturgyně divadla Barbara Vrbová. Raskolnikova s Petrem Jeništou v titulní roli natáčel televizní štáb za účasti publika od čtvrtka do soboty. Derniéra končila dlouhým potleskem ve stoje. „Je to pro nás výjimečná záležitost. Za těch víc než pět let, co jsme Raskolnikova hráli a v našich životech se mezitím měnilo mnoho věcí, jsme si k němu vybudovali zvláštní vztah,“ uvedl režisér Vladimír Morávek. Poděkoval divákům, kteří na představení chodili opakovaně - třeba patnáctkrát.

Umělecký šéf Husy na provázku Morávek je podepsán také pod ostatními díly projektu, tedy inscenacemi Kníže Myškin je idiot, Běsi - Stavrogin je ďábel a Bratři Karamazovi: Vzkříšení. Na repertoáru již podle webových stránek divadla zůstává jen první z nich.

Husa na provázku získala za tetralogii řadu nominací na různé divadelní ceny, několik jich proměnila. Například za Knížete Myškina soubor získal cenu Divadelních novin, za scénickou hudbu k projektu dostal Petr Hromádka cenu Alfréda Radoka. Hereckými nominacemi se pyšnili Jan Budař, Pavel Liška, Petr Jeništa či Eva Vrbková.

Několikaletou práci na Dostojevském soubor přetavil také v mimořádnou dvanáctihodinovou inscenaci Svlékání z kůže, jež spojila a propojila všechny čtyři hry. Existenciálně laděný divadelní maraton uvedla Husa na provázku i přes trvající zájem publika jen sedmkrát. „Je to hraniční záležitost, velká investice sil hereckého souboru. Rozhodli jsme se přestat v nejlepším,“ vysvětlil tehdy Morávek.

  • Raskolnikov - jeho zločin a trest zdroj: Husa na provázku http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/9/899/89870.jpg
  • Bratři Karamazovi: Vzkříšení zdroj: Husa na provázku http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/9/899/89868.jpg