Nová hvězda eurohudebního nebe je z Norska

Moskva – Norský zpěvák běloruského původu Alexander Rybak (* 1986) zvítězil v evropské hudební soutěži Eurovision Song Contest. Jeho píseň Fairytale získala nejvíce sympatií diváků u televizních obrazovek z více než čtyřiceti evropských zemí. V počtu hlasů se na druhé příčce umístila islandská zpěvačka Yohanna a na třetí duo AySel & Arash z Azerbájdžánu. Češi nejvíce hlasů z těch, kteří zpívali v moskevské Olympijské aréně, poslali interpretům z Arménie, Ázerbájdžánu a Ruska. Záznam finálového večera si můžete přehrát v iVysílání nebo v tomto článku.

Zástupce Norska v Eurosongu nezvítězil poprvé, naposledy v roce 1995. Alexander Rybak, který se narodil v Minsku, vyrostl ale v Norsku, patřil od začátku mezi favority. „Tahle písnička je o krásném pocitu z mé první lásky a už mi přinesla hodně štěstí,“ uvedl svou soutěžní píseň Fairytale. Letošní vítězství zároveň znamená, že Norsko bude hostitelem příštího ročníku.

Megashow, kterou Rusové pro Eurosong 2009 připravili, přišla prý na miliardu rublů. Například divácké hlasování odstartoval signál z vesmíru - pokyn k začátku hlasování přišel pomocí živého vstupu od posádky Mezinárodní vesmírné stanice (ISS).

Eurosong 2009 (zdroj: ČT24)

Finále bez Čechů

Český zástupce v soutěži vystupoval za její více než padesátiletou historii teprve potřetí. Kapela Gipsy.cz se ale mezi finálovou pětadvacítku neprobojovala. Stejně jako její kolegové z předchozích ročníků, kteří do finále také nepostoupili.

V roce 2007 za Česko soutěžila skupina Kabát s písní Malá dáma, o rok později Tereza Kerndlová s Have Some Fun. V roce 1968 se v Eurosongu objevil také Karel Gott, s písní Tausend Fenster (Tisíce oken) reprezentoval ale Rakousko. Zpěváckou eurohvězdou se ovšem také nestal.

Půlstoletý Eurosong

K mnohem úspěšnějším interpretům, i když z jiných než českých krajů, patřila například v roce 1974 do té doby nepříliš známá ABBA s megahitem Waterloo. V roce 1968 zvítězil Cliff Richard a o 20 let později zpěvačka Céline Dionová. Loni se vítězem stal ruský zpěvák Dima Bilan s písní Believe.

Soutěže Eurovision Song Contest se účastní zástupci zemí, které jsou aktivními členy EBU. (Evropská vysílací unie, jejímž cílem je především výměna přenosů a příspěvků mezi zejména veřejnoprávními médii. ČR je ve sdružení zastoupena Českou televizí a Českým rozhlasem). Letos jich bylo 42 a sjeli se do hlavního města Ruska, které bylo pro ročník 2009 hostitelskou zemí.

Poslechněte si finálové písně:

Litva, Sasha: Son Love
Izrael, Noa & Mira Awad: There Must Be Another Way
Francie, Patricia Kaas: Et S'il Fallait Le Faire
Švédsko, Malena Ernman: La Voix
Chorvatsko, Igor Cukrov feat. Andrea: Lijepa Tena


Portugalsko, Flor-de-lis: Todas As Ruas Do Amor
Island, Yohanna: Is It True?
Řecko, Sakis Rouvas: This Is Our Night
Arménie, Inga & Anush: Jan Jan
Rusko, Anastasia Prikhodko: Mamo
Ázerbájdžán, AySel & Arash: Always
Bosna a Hercegovina, Regina: Bistra Voda
Moldavsko, Nelly Ciobanu: Hora Din Moldova
Malta, Chiara: What If We


Estonsko, Urban Symphony: Rändajad
Dánsko, Brinck: Believe Again
Německo, Alex Swings Oscar Sings!: Miss Kiss Kiss Bang
Turecko, Hadise: Düm Tek Tek
Albánie, Kejsi Tola: Carry Me In Your Dreams
Norsko, Alexander Rybak: Fairytale
Ukrajina, Svetlana Loboda: Be my Valentine! (Anti-crisis Girl)
Rumunsko, Elena: The Balkan Girls


Velká Británie, Jade: Ewen It's My Time
Finsko, Waldo's People: Lose Control
Španělsko, Soraya: La Noche Es Para Mí (The Night Is For Me)