Hradec Králové usiluje o Černého Entropu

Hradec Králové - O kontroverzní dílo Entropa, které bude až do konce českého předsednictví Evropské unii vystaveno v Bruselu, projevilo zájem město Hradec Králové. David Černý, autor a vlastník plastiky, která symbolizuje 27 zemí Evropy, už jednal na hradecké radnici. Koupit či pronajmout si kontroverzní objekt, který vyvolal polemiky, je nápad Borise Hermana, ekonomického náměstka primátora města.

Sochař David Černý na návrh slyšel a přijel o něm jednat. V Hradci ale řeší problém: kam s ní. Osmitunová Entropa se nevejde do atria univerzity, ani do nádražní haly, příliš velká je i pro autobusový terminál. Ani 16 metrů na výšku nestačí. „Prodej Entropy určitě není vyloučená záležitost. Objekt by ale měl být v interiéru. Dílo není koncipováno primárně pro exteriér,“ upozornil výtvarník.

„V současné době jednáme s různými developerskými firmami, jestli by nebylo možné umístit toto dílo v některé z jejich nemovitostí,“ informoval náměstek Herman.

Cenu Entropy výtvarník zatím nezveřejnil. Prozradil jen, že nemá k dílu žádný osobní vztah a pokud o něj bude zájem, bez sentimentu jej prodá. Ze získaných financí by rád sponzoroval tvorbu mladých umělců. Náměstek Herman, kterého na tiskových besedách primátor Otakar Divíšek často okřikuje, aby méně mluvil, svým novým nápadem kolegy na radnici šokoval. Ve větší míře se zatím shodli v názoru, že město Hradec Králové má k řešení důležitější problémy.