Rakousko a Česko - rozděleny oponou, spojeny korunou

Horn/Telč – „Rakousko. Česko. Rozděleni – odloučeni – spojeni“ je název rakouské zemské výstavy, věnované výročí pádu železné opony a sbližování Čechů a Rakušanů. Dolnorakouské zemské výstavy mají už padesátiletou tradici, letošní je ale poprvé přeshraniční. K vidění bude v rakouských městech Horn a Raabs a také v českém Telči. Do Hornu byly v úterý přivezeny replika svatováclavské koruny a originály pohřebních insignií z 16. století, které mají být zlatým hřebem výstavy.

Na zapůjčení svatováclavské koruny, jednoho ze symbolů české státnosti, se při své březnové návštěvě Prahy dohodl rakouský zemský hejtman Erwin Pröll s prezidentem Václavem Klausem. Do Rakouska sice putovala „jen“ replika, hejtman ale vypůjčení i tak považuje za důležitý signál, že přeshraniční spolupráce obou zemí postoupila do další etapy.

Svatováclavská koruna. Originál si nechal ke své korunovaci v roce 1347 zhotovit Karel IV. Poté ho věnoval patronovi české země svatému Václavovi a určil jej za korunovační korunu pro české krále. Svatováclavská koruna je vytvořena z 21karátového zlata a váží přes dva kilogramy. Zdobí ji 19 safírů, 44 spinelů, 1 rubín, 30 smaragdů a 20 perel. Důležitou roli hraje svatováclavská koruna i v rakouských dějinách. Od roku 1527 jí totiž byli českými králi korunováni také rakouští Habsburkové. Poslední z nich, který si ji nasadil na hlavu, byl v roce 1836 Ferdinand V.

Důkazem je i konání výstav na území obou sousedních států. „Toto rozhodnutí má být tím nejsilnějším symbolem. Před dvaceti lety sice zmizela železná opona, ale v hlavách lidí její zbytky pořád zůstávají,“ prohlásil Pröll s tím, že nyní se snad boří nejen skutečné hranice, ale i ty v lidské mysli.

Výstava „Rakousko. Česko. Rozděleni – odloučeni – spojeni“ („Österreich. Tschechien. Geteilt - getrennt - verient“) začíná 18. dubna a potrvá do 1. listopadu. K vidění bude v domě umění v Hornu, v Lipovém dvoře v Raabsu a v galerii Hasičský dům v Telči.