Grantová komise na ministerstvu kultury rezignovala

Praha - Členové grantové komise ministerstva kultury pro oblast tance rezignovali na své funkce. Důvodem je to, že po krácení rozpočtu pro všechny oblasti živého umění měla komise k dispozici jen necelých osm namísto loňských 12 milionů korun. O rozdělení grantu rozhodne odbor umění a knihoven.

Komise, která posuzovala projekt v oblasti profesionálního tance a pohybového a nonverbálního divadla, podala rezignaci v pátek 13. března. Finanční škrty se podle ní staly bez analýzy a zvážení stavu oboru, což „ohrožuje jeho dlouhodobě podfinancovanou profesionální infrastrukturu přímo v základech“.

Z prohlášení komise:

„Oblast současného tance a pohybového divadla se u nás podařilo po roce 1989 vybudovat prakticky z nuly, a to především díky aktivitám neziskových kulturních organizací. Ty jsou na grantových systémech závislé a další krácení by znamenalo jejich likvidaci, a tudíž zmrazení dynamicky nastartovaného rozvoje v této oblasti umění.“

Granty na živé umění, tedy divadlo, tanec, hudbu, výtvarné umění a literaturu, jsou letos nižší o 35 procent než loni. Ministerstvo již několik týdnů slibuje, že se pokusí jejich navýšení vyjednat s ministerstvem financí, zatím se tak pravděpodobně nestalo.

Ne všechny oblasti umění jsou ale kráceny stejně, s největší změnou směrem dolů se počítalo pro dotace literárním časopisům. Po kritice jejich vydavatelů i členů příslušné grantové komise ministerstvo minulý týden rozpočet navýšilo o čtyři miliony korun. Dotace by tak měly být přibližně na stejné úrovni jako loni.

Ministerstvo říká, že rok 2008 byl ve srovnáními s předešlými v oblasti grantů „poměrně štědrý“. Výdaje na granty v uplynulých pěti letech rostly, ani letošní plánovaná výše prý neklesá pod úroveň z roku 2007. Kritici úřadu ale říkají, že není důvod, aby klesaly výdaje na živou kulturu v situaci, kdy celkový rozpočet ministerstva roste, respektive je letos na přibližně stejné úrovni jako loni. Vedení úřadu ale říká, že prioritou jeho podpory jsou památky.

B/olero
Zdroj: ČT24/Linda Fryčová