Divadelní Ceny Alfréda Radoka za rok 2008

Praha - Dnes budou vyhlášeny Ceny Alfréda Radoka, které uděluje každoročně Nadační fond Cen Alfréda Radoka ve spolupráci s agenturou Aura-Pont. Cena Alfréda Radoka je nejstarší ze všech ocenění udělovaných v České republice za umělecké počiny v oboru divadla. Její hlavní a nejstarší kategorie (cena kritiky pro inscenaci roku) byla poprvé udělena za rok 1992.

Ceny v sobě zahrnují ocenění textu nejlepší původní české divadelní hry:

Dramatická soutěž - je vyhlašována každoročně od roku 1992 Nadačním fondem Cen Alfréda Radoka a agenturou Aura-Pont. V letech 1992-1999 byla udělována jako Cena Nadace Alfréda Radoka. Jedná se o anonymní soutěž, do které mohou přihlásit své divadelní hry všichni autoři píšící česky nebo slovensky. Podmínkou je, aby hra nebyla zveřejněna ani uvedena do vyhlášení výsledků probíhajícího ročníku soutěže. Hry posuzuje pětičlenná porota jmenovaná Nadačním fondem Cen Alfréda Radoka.

Novinkou letošního ročníku je spolupráce s Jihočeským divadlem České Budějovice, které se rozhodlo vybrat ze všech přihlášených textů jeden titul a ten uvést jako poslední premiéru sezony 6. května 2009 v režii Petra Štindla. Divadlo si hru již zvolilo a v současné době pracuje na přípravách inscenace. Jméno autora a titulu bude však odtajněno až dnes.

Druhou část cen tvoří ocenění v kategoriích:

  • inscenace roku
  • nejlepší ženský herecký výkon
  • nejlepší mužský herecký výkon
  • divadlo roku
  • původní česká hra (do roku 2004 se tato kategorie jmenovala pouze hra roku)
  • scénografie
  • hudba
  • talent  

Předávání cen Alfréda Radoka ve zkráceném záznamu odvysílá Česká televize 20. března na ČT 2.

Alfréd Radok:

se narodil 17. prosince 1914 v Kolodějích nad Lužnicí, zemřel 22. dubna 1976 ve Vídni. Byl zakladatel Laterny magiky, jeden z nejvýznamnějších českých a evropských režisérů druhé poloviny 20. století. Po válce nastoupil Alfréd Radok do Divadla 5. května, kde se poprvé pracovně setkal s Josefem Svobodou. Společnou inscenací Hoffmannovy povídky začala jejich více než dvacetiletá spolupráce. Ta byla přerušena pouze v letech 1960-65 působením Alfréda Radoka v Městských divadlech pražských, kde spolupracoval se scénografem Ladislavem Vychodilem, a ukončena v roce 1968 Radokovou emigrací. Od roku 1947 pohostinsky režíroval v Národním divadle.

V roce 1948 natočil svůj první film Daleká cesta o pronásledování Židů. Film měl v zahraničí velký úspěch a získal řadu ocenění. Svůj poslední film Dědeček automobil natočil v roce 1956. V roce 1957 byl Alfréd Radok jmenován uměleckým vedoucím pořadů v československém pavilonu na Světové výstavě v Bruselu v roce 1958 a tím začala jeho éra spojená s Laternou magikou. 28. srpna 1968 emigroval Alfréd Radok s ženou a dětmi do Švédska, kde měl v tu dobu domluvenu pohostinskou režii v Göteborgu, který se stal následně jeho druhým domovem. Až do své smrti režíroval celou řadu úspěšných představení v mnoha evropských divadlech. Zemřel ve Vídni, kam přijel režírovat do Burgtheatru dvě aktovky Václava Havla.

Český divadelní a filmový režisér
Zdroj: ČT24/SaD