Festival Jeden svět už teď nabízí filmy na internetu

Praha - Největší evropský festival dokumentárních filmů s tématikou lidských práv Jeden svět začne letos v Praze 11. března, v průběhu března a dubna se pak bude konat také v dalších 29 městech po celé republice. Festival, který je i oficiální doprovodnou akcí českého předsednictví EU, se letos zaměřuje na globální výzvy současného světa a reflektuje také 20 let středoevropské demokracie. Filmy z této sekce si mohou již teď diváci zdarma prohlížet na on-line speciálu České televize.

„Tento rok mám poprvé pocit, že veřejnost už není potřeba přesvědčovat o tom, že je svět jeden. Téměř každý z nás totiž dennodenně zažívá propojenost světa na vlastní kůži. Najednou se toho hrne na nás přespříliš a my všichni jako bychom stáli v rozpacích a nevěřící, co se to najednou semlelo. Cítíme, jak se světové problémy bezprostředně a velice konkrétně dotýkají našich vlastních životů, ať už jde o drahou naftu či nejistotu ohledně dodávek plynu, o celosvětové zdražovaní potravin nebo o klimatické změny,“ říká zakladatel festivalu Igor Blaževič. 

Nosnými tématy letošního ročníku jsou voda, nafta, plyn, energetika, oteplovaní, ekonomika a finanční krize. „Myslím, že už nám za chvíli začne docházet, že ani voda není, a velmi brzy nebude samozřejmostí. Nemluvě o finanční krizi a recesi, kvůli níž už řada lidí práci ztratila a mnoho dalších žije v obavě, zda to nepostihne také je. A to vše se děje ve chvíli, kdy České republika předsedá v Radě EU, naši politici a státní úředníci řeší mezinárodní krize a naše domácí politika má najednou mezinárodní rozměr - už to není jen ten náš český píseček,“ pokračuje Blaževič.

Festival uvede 123 dokumentů z téměř čtyřiceti zemí celého světa.  Snímky byly vybrány z více než 1500 přihlášených děl. Do Čech přijedou také desítky tvůrců, kteří budou debatovat s diváky. Vedle toho se budou konat besedy s odborníky, v Praze vzniknou tři prostory určené pouze panelovým diskusím.

Na on-line speciálu ČT bude každý týden přibývat jeden tematický blok s několika filmy, které bude možné zdarma zhlédnout v celé délce. Postupně zde bude k dispozici 25 celovečerních filmů z různých zemí reflektujících proměny, kterými prošla střední Evropa za posledních dvacet let.

První tématický blok pod názvem Pohled zpět: Vyrovnání se s minulostí obsahuje například klasické filmy Konec stalinismu v Čechách Jana Švankmajera, Největší přání Jana Špáty  nebo Co jsme si, to jsme si významného německého režiséra Thomase Heiseho. Filmy doprovázejí tématické články o sjednoceném Německu a o útocích na Lecha Walesu.

Druhý blok Lekce z parlamentní demokracie připomíná například krizi v České televizi nebo opoziční smlouvu. Mezi nejzajímavější filmy celého projektu patří snímky Pavla Kouteckého, široké veřejnosti známého především jako autora Občana Havla, které připomenou atmosféru prvních svobodných voleb a rozpadu Československa.

Zahajovacím filmem 11. ročníku festivalu Jeden svět bude snímek Barmský VJ, jehož hlavní postavou je mladý barmský reportér Joshua, který společně s dalšími kolegy z exilové televize Democratic Voice of Burma podrobně zachytil protivládní demonstrace v září roku 2007 a jejich následné brutální potlačení. Záběry dramatických událostí z kamer těchto reportérů se objevily ve zpravodajství všech významných světových médií a byly po určitou dobu jedinou možností, jak se svět mohl dozvědět o skutečné situaci v Barmě. Seznam všech filmů a program regionálních festivalů je uveden na stránkách festivalu.

  • Igor Blaževič autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/2/114/11376.jpg
  • Záběr z dokumentu uváděného na festivalu Jeden svět 2009 zdroj: Jeden svět http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/7/690/68932.jpg
  • Jeden dne v lidovědemokratickém Polsku zdroj: Jeden svět http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/7/690/68930.jpg