Rakouské divadlo chystá sklepní mýdlovou operu o Fritzlovi

Vídeň - Rakousko rozděluje divadelní hra inspirovaná incestním případem z Amstettenu. Inscenaci s názvem Penzion Fritzl připravuje vídeňský avantgardní divadelní soubor 3raum-Anatomietheater. Záměr vyvolal nejen zájem, ale i protesty. Někteří politici obvinili divadelníky, že se vysmívají obětem a očerňují Rakousko. Sklepní mýdlová opera, jak zní její podtitul, má analyzovat, nakolik se v každém člověku skrývá Josef Fritzl. "Každý z nás může za určitých okolností spáchat cokoliv," říká autor a režisér hry Hubsi Kramar.

Podrobnosti o inscenaci tvůrci tají, Kramar prozradil, že má být satirou a kritikou médií. Upoutávky na hru stačily už v Rakousku vyvolat poprask. Například slovní hříčka s německým názvem spolkové země, v níž leží Amstetten: „Ve sklepě pod kobercem. Hlouběji už to nejde. Prostě Dolní Rakousko!“ Niederösterreich nemusí česky znamenat jen Dolní Rakousy, ale také lze přeložit jako „pokleslé“ Rakousko.

„Je ostuda, že si tohle někdo dovolí. Město musí zakročit, toto divadlo od nás dostává subvence sto padesát tisíc eur ročně,“ rozčiluje se vídeňský radní Johann Herzog za Svobodné (FPÖ). Hubsi Kramar, autor hry, leží krajní pravici, ke které Svobodní patří, už dlouho v žaludku. Na protest proti jejich zvolení do vlády v roce 2000 se pokoušel dostat na vídeňský ples v opeře převlečený za Hitlera.

Nevoli nacionalistů vyvolala teď Kramářova polemika s tezí, že případ z Amstettenu se mohl zrovna tak dobře stát v kterékoliv jiné zemi. „Je to citlivé téma, protože se dotýká otevřené rány celé společnosti. Proto ty silné reakce. Nikdo neměl právo prolomit hradbu mlčení,“ domnívá se Kramar.

Zájem, který inscenace vyvolala, jí leckteré představení slavného vídeňského Burgtheateru nebo opery může jen tiše závidět. Soubor 3raum-anatomietheater nicméně na svých stránkách uvádí, že na základě reakcí z posledních týdnů přejmenoval hru Penzion Fritzl na Penzion F. Premiéru bude mít 23. února.

Josef Fritzl věznil ve speciálně upraveném sklepení svého domu v Amstettenu svou dceru Elisabeth téměř 24 let a pravidelně ji zneužíval. Stal se otcem sedmi jejích dětí. Případ se provalil až loni koncem dubna, kdy jedno z vězněných dětí těžce onemocnělo a muselo být převezeno do nemocnice. Proces s Fritzlem, pachatelem zřejmě nejhoršího případu incestu v dějinách Rakouska, začne 16. března. Je obžalován z vraždy, z omezování osobní svobody, ze znásilňování a z incestu. Více o případu

  • Penzion F. zdroj: 3ramAnatomietheater http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/7/668/66707.jpg
  • Plakát od obětí Josefa Fritzla autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/3/221/22035.jpg