Polský režisér Wajda natočil film o katyňském masakru

Polsko - Známý polský režisér Andrzej Wajda natočil film o katyňském masakru. Vražda tisíců Poláků, nařízená za druhé světové války sovětským vůdcem Josifem Stalinem, nebyla nikdy zcela objasněna a je stále zdrojem kontroverzních reakcí a sporů mezi Polskem a Ruskem. Film bude mít v Polsku premiéru 17. září, kdy uplyne 68 let od tragédie.

„Rozhodnutí o tom, zda mám natočit tento film, bylo jedním z nejtěžších v mém životě,“ řekl Wajda. „Katyň - to je film o živých lidech, jejichž původním vzorem byli mezi jinými moji rodiče,“ dodal. Podle jednoho z nejznámějších polských režisérů byl pravděpodobně mezi zavražděnými jeho otec. „Je to můj nejvíce osobní snímek,“ doplnil jednaosmdesátiletý Wajda, který se na natáčení připravoval několik let.

Podle Wajdy je kino nejlepším médiem pro vylíčení katyňské tragédie, o níž mladí Poláci vědí velmi málo. Andrzej Mularczyk, autor scénáře, míní, že prostřednictvím současného pohledu lze dospět k pravdě. Katyňský masakr je podle něj nevyjasněný hned z několika stránek: politické, historické a emocionální.

Dnes snímek zhlédli mezi jinými potomci obětí tragédie, kteří se neubránili slzám. Právě lidský rozměr masakru by měl film ukázat. Osudy stovek především žen, které léta čekaly na jakékoli informace o svých mužích, bratřích, synech. Mnohé z nich se doposud nedozvěděly, jak zemřeli jejich blízcí či kde jsou pochovaní.

„Film o Katyni si nedává za cíl odkrytí celé pravdy o těch událostech… Historická fakta tvoří pouze pozadí lidských osudů,“ uvedl Wajda. Součástí uvedení snímku do kin bude kampaň ministerstva školství, která má připomenout hlavně školákům a mladé generaci, co se v roce 1939 odehrálo a jaké obří rozměry tragédie měla.

V západoruské Katyni zahynulo podle různých zdrojů 15 až 22 tisíc Poláků. Po invazi Rudé armády do Polska 17. září 1939 bylo uvězněno asi 22 tisíc polských důstojníků, intelektuálů a duchovních. Sovětský svaz tím naplnil pakt, který uzavřel s nacistickým Německem.

Hitlerova armáda do Polska vpadla 1. září 1939 a rozpoutala tak světovou válku. Sovětská tajná policie (NKVD) polské vězně popravila během dubna a května následujícího roku. Část hromadných hrobů objevili za války u Katyně Němci. Tehdejší sovětská propaganda označila zprávu za podvod a z hromadných vražd obvinila právě fašistické Německo.

Po padesáti letech mlčení, až v roce 1990, Rusko přiznalo, že Stalin vraždy polské vojenské a společenské elity opravdu nařídil. Varšava naléhala, aby Rusko masakr uznalo za genocidu. To však Moskva odmítla. Ruští prokurátoři dospěli k závěru, že popravy zajatců nelze uznat za vyvražďování národa. Katyňský masakr tak stále jitří polsko-ruské vztahy.