Je úchvatná (i když nejhorší)

Praha - Českou premiérou hry Je úchvatná - tohle jste ještě neslyšeli…! začalo novou sezónu pražské divadlo Kalich. V komedii podle skutečných osudů nejhorší operní zpěvačky všech dob se v hlavní roli ambiciózní Američanky představila Jaroslava Kretschmerová.

Zpívala otřesně, neudržela jediný tón ani rytmus, a přesto natočila několik desek. Kariéru ukončila koncertem ve vyprodané Carnegie Hall. Takový je životní příběh Florence Foster Jenkinsové, zpěvačky, kterou znal operní svět jako první dámu klouzavé stupnice.

Čím více kritických slov šlo na její adresu, tím si byla jistější krásou svého hlasu. Stejně falešně se teď musela naučit zpívat v režii Jany Kališové herečka Jaroslava Kretschmerová.

Herečka Naďa Konvalinková prozrazuje: „Musím říct, že dlouho nešlo, aby zpívala falešně, protože je ´sluchařka´; když potom najednou zavyla tím falešným tónem, byla to taková legrace, že jsme si říkali, že my ostatní jsme na jevišti zbyteční.“ A herecký kolega Jan Maxián dodává: „Dá se to poslouchat, ale jen v omezeném čase. Mělo by to být vtipné a veselé a člověka by to nemělo nutit, aby si zacpával uši.“

Hru objevil překladatel Pavel Dominik v Anglii a česká divadla bojovala o její uvedení. Text britského autora Petera Quiltera sklízí úspěch v dalších 16 zemích.

„Kromě té komiky, která je v rychlých dialozích, je tam také hluboký lidský příběh o člověku, který jde za svým cílem. Což je věčné téma,“ přibližuje hru překladatel Pavel Dominik.

Jenkinsovou prý uznával i slavný Enrico Caruso. Jen nedovedl pochopit, že i přes tak velké nedostatky měla úspěch u publika.