V Opavě hrajou „šejkendspír“

Opava - V současné divadelní sezoně se opavské Slezské divadlo zaměřilo na Shakespeara. V rámci projektu Shake'n'Spear (čti: šejk end spír) na své scéně uvedlo a ještě uvede několik děl známého anglického dramatika. Dnes večer v premiéře představí Veselé paničky windsorské. Režie i úprav se ujal principál brněnského Loutkového divadla Radost Vlastimil Peška - a Shakespearovy paničky pojal jako kabaret. Veselé přestavení začíná v 19:00 a navíc s živou hudbou na jevišti.

Ústřední zápletka se stále točí kolem záletného rytíře Falstaffa, který chce svést dvě počestné paničky z Windsoru. Ty se však domluví a nastraší na něj promyšlenou pomstu. Vlastimil Peška při úpravách ale podle svých slov text posunoval směrem k dnešnímu divákovi a vsouval písně, které na forbíně komentují děj.

„Nepřepisoval jsem ale, je to Shakespeare, jak má být. Jen je trochu předělaný k mému obrazu. Obvykle, když sahám na klasiku, tak na ni sahám trochu po svém, ale vždycky ctím autora,“ uvedl k dnešní opavské premiéře hostující režisér Peška.

Reportáž Marty Pilařové (zdroj: ČT24)

Pod záštitou projektu Shake'n'Spear uvedlo Slezské divadlo v předchozích měsících drama Romeo a Julie a komedii Jak se vám líbí. Do konce shakespearovské sezony čekají návštěvníky ještě dvě premiéry - Hamlet a Bouře.