Čin a odkaz Jana Palacha připomínají filmy, knihy i výstavy

Praha - Od tragické smrti Jana Palacha uplyne v pátek čtyřicet let. Už od začátku týdne si ale Česká republika tuto událost připomíná. Výstavy, semináře a připomenutí událostí bude pokračovat i v následujícím týdnu, stejně jako měla Palachova sebeoběť pokračování v bouřlivých reakcích v roce 1969. Cyklus pořadů přichystala také Česká televize. Zahájí je dnes ve 20:00 na ČT2 dokumentární film Kristiny Vlachové. Její Poselství Jana Palacha se snaží prostřednictvím dosud nezveřejněných materiálů odpovědět na otázku, proč se Jan Palach před čtyřiceti lety k tragickému činu rozhodl a do jaké míry byl tento čin pro další zvraty v českých dějinách rozhodující.

Nový dokument nejen o nových dokumentech

Režisérka Kristina Vlachová objevila v archivech ministerstva vnitra nové dokumenty, dosud neznámé fotografie a další informace o Palachovi. Našly se i dosud nikdy nezveřejněné filmové záběry z jeho pohřbu a demonstrací, které následovaly. Nové poznatky Vlachová zpracovala ve svém dokumentárním filmu Poselství Jana Palacha.

„Doufám, že v mém filmu lidé najdou odpověď na otázku, proč Palach tuto sebeoběť udělal. Je to materiál k zamyšlení a byla bych ráda, kdyby kolem toho vypukla celonárodní diskuse,“ řekla o dokumentu jeho režisérka.

Mezi nedávno objevené dokumenty patří i dopisy, které Palach poslal jen několik hodin před svou smrtí, nebo snímky, které sám nafotil 22. srpna v pražských ulicích. V jednom z dopisů vyzýval studenty, aby obsadili rozhlas a ohlásili odtud generální stávku.

"Vlastní akci by mohla provést poměrně malá skupina a teprve dodatečně by se kolem rozhlasu na pokyn shromáždila masa studentů (nedaleko je budova VŠE s 3 000 posluchači). Jestliže se ti návrh bude zdát šílený, tak tě prosím, abys ho zahodil a nezmiňoval se o něm," zní citace z dopisu.

Historici na základě nových podkladů znovu podrobně zrekonstruovali Palachův čin. Veřejnosti objevené dokumenty a závěry představí v monografii Jan Palach ´69.

ČT připomíná Jana Palacha a jeho odkaz

Česká televize kromě dokumentu Kristiny Vlachové přichystala i další pořady (viz rámeček). Od 19. ledna budou na webovém speciálu zveřejněny dvě archivní rarity. První z nich jsou původní protokoly o vysílání Televizních novin z období po Palachově smrti. Druhým vzácným kouskem je zvukový záznam televizního pořadu Slovo ke dni – Štafeta televizních publicistů. 22. ledna 1969 se před kamerou sešlo 22 publicistů, kteří vyslovili svůj názor na události. Zvukový záznam bude zveřejněn poprvé po čtyřiceti letech.

Poselství Jana Palacha

(15. 1. ve  20:00, reprízy: 16. 1. po půlnoci 01:45, 17. 1. v 11:00; vždy na ČT2); režie: Kristina Vlachová (rozhovor s Kristinou Vlachovou)

Jan Palach 1969 a Palachův týden 1989

(16. 1. ve 20:00 na ČT24)

Debata, kterou moderuje Jakub Železný, bude věnována počátkům normalizace a konci komunistického režimu v souvislostech s činem Jana Palacha a následných událostí. Hosty budou historik Ústavu pro soudobé dějiny AV ČR Petr Blažek, redaktorka, komentátorka Lidových novin Petruška Šustrová, bývalý disident a politik Ján Čarnogurský.

Večer na téma… Oběť nejvyšší

(18. 1. ve 20:00 na ČT2)

Jaký je vliv oběti Jana Palacha a Jana Zajíce na naši společnost? Archivní materiály glosují jejich tvůrci i pamětníci, farář Jakub Trojan, Václav Havel, Ivan Medek, Stanislav Milota a další. V pořadu zazní i slavné Ticho – píseň Bohdana Mikoláška, kterou složil po smrti Jana Palacha.

Palachův týden

(18. 1. ve 21:30 na ČT2; repríza: 20. 1. od 00:05)

Režisér Pavel Kačírek se vrací k událostem tzv. Palachova týdne v roce 1989. Po letech hovoří s přímými účastníky událostí, autenticitu podtrhují archivní materiály Originálního videožurnálu.

Historie.eu: Od Palacha k Palachovu týdnu

(22. 1. od 21:00 na ČT2; repríza: 24. 1. od 23:04 a 25. 1. od 15:05, vždy na ČT24)

Diskuse na téma evropského šoku z „neevropského“ způsobu Palachova protestu a o tom, co následovalo.

Bouřlivé události 69 ve fotografiích

U příležitosti 40. výročí tragické smrti Jana Palacha jsou přichystány také dvě výstavy.

  • Jan Palach 16. 1. – 25. 1. 1969 (ambit kláštera bratří františkánů, Jungmannovo náměstí, Praha; 16. 1. – 28. 2. 2009). Motto výstavy zní: Každý musí bojovat proti zlu, na které právě stačí. Hlavním záměrem je přestavit rozsáhlý soubor fotografií z bouřlivých událostí, které po Palachově smrti následovaly. Součástí je i několik snímků z pohřbu Jana Zajíce a výzva, kterou tento student adresoval národu. Výstavu doplňuje doprovodná publikace.
  • Jan Palach ´69 (Karolinum, Ovocný trh, Praha; 15. 1. – 14. 2. 2009). Kromě jiného budou vůbec poprvé k vidění originály všech dopisů Jana Palacha podepsaných „Pochodeň č. 1“ či prohlášení Jana Zajíce „Občané Republiky československé“.

Diskuse a filmy

15. a 16. ledna proběhne veřejnosti přístupný seminář, kterého se účastní historikové, teologové, filosofové a pamětníci. První den bude probíhat na půdě filozofické fakulty a vedle diskusí nabídne také projekce filmů Les a Deset bodů. Filmy se budou promítat i druhý den (Slyšte můj křik, Jan 69, Tryzna, Ticho) v historické budově Národního muzea. Více informací

V pátek 16. ledna ve 14.30, to znamená ve stejný den, ve stejnou hodinu a minutu, kdy k tragické události v roce 1969 došlo, se před Národním muzeem uskuteční pietní akt.