Na jazzovém festivalu v Praze oslavil Emil Viklický šedesátiny

Praha - Přední tuzemský jazzový pianista a skladatel Emil Viklický dnes v rámci svého vystoupení na 32. ročníku mezinárodního jazzového festivalu Praha 2008 oslavil své šedesáté narozeniny. Bývalý člen orchestru SHQ Karla Velebného a Super Quartetu vystoupil v triu s Františkem Uhlířem a Laco Troppem.

„V jazzu platí dvojnásob, než v kterékoli jiné muzice, že muzikant je tím lepší, čím osobitějším jazykem mluví. Právě Emil si našel tu moravskou jazzovou mateřštinu, kterou nejenom, že naučil hrát své kolegy, ale nakazil jí celou řadu amerických a středoevropských jazzmanů,“ shrnul Viklického význam hudební teoretik Antonín Matzner.

Dvaatřicátý ročník mezinárodního jazzového festivalu Praha 2008 zahájila 24. listopadu v zaplněném klubu Retro Music Hall makedonská skupina Kočani Orkestar. Na akci, která potrvá do 5. prosince, se již například představili František Kop, Milan Svoboda nebo bulharský muzikant Theodosii Spassov hrající na balkánskou chromatickou píšťalu zvanou kaval.

Jeden z nejstarších jazzových festivalů v České republice letos podle pořadatelů neklade důraz na tradiční jazz, ale chce se věnovat i příbuzným stylům. „Snažíme se festival přiblížit mladšímu publiku, proto nabízíme i blues, gospel nebo romskou muziku,“ sdělila Lucie Marková z pořádajícího Pragokoncertu Bohemia.

V dalším programu festivalu například 29. listopadu představí jazzrockový hudebník, klavírista, zakladatel populárního souboru Jazz Q Martin Kratochvíl, 4. prosince vystoupí Gypsy Quartet Antonína Gondolána a festival o den později v již vyprodaném pražském Kostele u Salvátora zakončí jeden z nejvýraznějších interpretů gospelové hudby Cedric Shannon Rives a jeho soubor High Praise Gospel Singers.

Mezinárodní jazzový festival Praha patří k nejstarším jazzovým festivalům nejen v České republice, ale v celé Evropě. V minulosti se ho zúčastnili velikáni jazzové hudby jako Duke Ellington Orchestra, Benny Goodman, Chick Corea či B.B. King.