Režisér Richet o Veřejném nepříteli: Není hrdina, spíše antihrdina

Praha - Jacquese Mesrina, francouzského zločince, někteří nenávidí, někteří obdivují. Svůj pohled na něj změnil i režisér Jean-François Richet, který o gangsterovi natočil film. Nejprve ho trochu nenáviděl, teprve pak s ním začal soucítit. Richet to přiznal na projekci snímku s názvem Veřejný nepřítel č. 1, kterým byl včera v pražském kině Světozor zahájen Festival francouzského filmu. První část této dvoudílné ságy vstoupí do českých kin 11. prosince, druhá, s podtitulem Epilog, se objeví na Nový rok.

„Jacques Mesrin je sice gangster, ale ve Francii, zvláště v určitém prostředí, se stále považuje za jakousi ikonu a legendárního zločince. My jsme však chtěli ukázat i jeho lidskou stránku. Snažili jsme se nafilmovat skutečnost. Mesrin není hrdina, spíše antihrdina,“ uvedl Richet ke snímku.

Pro mnoho mladých ze znevýhodněných čtvrtí je Mesrin ale podle režiséra hrdina. „Bojoval proti státu, a proto se stal osobou, kterou ve Francii obdivovala hnutí pravice i levice,“ dodal. Film pokrývá dvacet let Mesrinova života - od roku 1959 do roku 1979.

Cassel kvůli roli přibral dvacet kilo, do Prahy ale nepřijel

Snímek představil Richet ve Světozoru společně s producentem Thomasem Langmannem. Ten přiznal, že by do podobného filmového projektu šel kdykoli znovu. Rád se prý také vrátil do Prahy, kde po roce 1990 půl roku pracoval jako stážista při natáčení filmu o Franzi Kafkovi.

Na zahájení Festivalu francouzského filmu neměl chybět ani představitel Jacquese Mesrina Vincent Cassel. Za ztvárnění své role, kvůli které přibral dvacet kilo, byl oceněn na MFF v Tokiu. V návštěvě Prahy mu prý ale zabránily vážné rodinné důvody.

Jak si snímek povede u českých diváků, se uvidí až po 11. prosinci, ve Francii mají už oba díly svou premiéru úspěšně za sebou. „Už se prodaly dva miliony lístků, takže to je opravdu velký úspěch,“ pochvaluje si Jean-François Richet.

Drahý Veřejný nepřítel

Dvoudílný Veřejný nepřítel se natáčel devět měsíců na třech kontinentech. S rozpočtem 80 milionů eur (více než dvě miliardy korun) se stal nejdražší produkcí v historii francouzské kinematografie.

Z filmu Veřejný nepřítel č. 1
Zdroj: ČT24/Festival francouzkého filmu