Bočan a Stránský: Zdivočelá země je připomenutím doby pro pamětníky i nepamětníky

Praha - Scenárista a spisovatel Jiří Stránský a režisér Hynek Bočan doufají, že seriál Zdivočelá země je zajímavým přínosem pro diváky všech generací. Zvláště to pak platí o třetí sérii, jejíž první díl uvede Česká televize dnes večer ve 20:00 na ČT1. Odstartuje ji srpen 1968, zachycuje tedy období, které si mnoho lidí pamatuje, včetně Hynka Bočana a Jiřího Stránského.

Při práci mohli tentokrát využít i své vlastní vzpomínky. S pilotem Antonínem Maděrou se diváci potřetí setkají v létě 1968 a prožijí s ním, jeho rodinou, přáteli i nepřáteli kus jejich života až do počátku 70. let.

Podle Bočanových slov se tvůrci třetí řady snažili, aby nové díly byly zajímavé i pro mladší generaci. „To je vlastně smysl celé té věci,“ domnívá se režisér. Přiblížit dnešním teenagerům život jejich „kolegů“ ze starší generace by měla i řada nových postav přibližně v jejich věku.

„Vyprávím jim veselé příběhy z věznění. A i když jim to pak vše dojde s určitým mrazením, v jisté fázi našeho setkání se vždycky někdo zeptá: 'A proč jste se tomu nepostavil?' A já jim vždycky za tu otázku děkuji, protože jim můžu říct: 'Vidíte, vy už jste tak svobodní, že si nesvobodu nedovedete představit.'“ /Jiří Stránský o besedách ve školách/

„Pro děti je to zajímavé téma, ale odtažité,“ říká Jiří Stránský o čtyřicetileté kapitole v našich dějinách. V rámci projektu Příběhy bezpráví, který iniciuje společnost Člověk v tísni, chodí na besedy do škol, aby tak mluvil o věcech, na které se nesmí zapomínat.

O třetí sérii

Další osudy bývalého pilota Antonína Maděry se divákům ČT představí poprvé 3. listopadu.

Začátek třetí série odstartuje srpen 1968, končí na počátku 70. let. Následovat bude nejspíše i čtvrtá řada. Osud hrdinů ze Zdivočelé země uzavírá v románové podobě Jiřího Stránského rok 1995, seriál skončí nejspíše v roce 1990.