Magdalena Kožená zahájila recitálové turné

Košice - Nejžádanější česká pěvkyně současnosti Magdalena Kožená spolu s pianistou Malcolmem Martineauem 30. října v Košicích odstartovala své recitálové turné k nejnovějšímu albu Když mě stará matka. Album nazvané podle jedné z nejznámějších písní Dvořákových Cikánských melodií obsahuje také písně Leoše Janáčka, Bohuslava Martinů, ale také Petra Ebena, Ervína Schulhoffa a Vítězslava Nováka.

Po Košicích vystoupí v neděli Magdalena Kožená v Bratislavě. V Praze se pěvkyně představí 12. listopadu. Turné ukončí koncertem o dva dny později v Mnichově. Její první vystoupení na Slovensku po jedenácti letech od doby, kdy skončila svá bratislavská studia připravilo České centrum.

Magdalena Kožená pochází z jižní Moravy. Vystudovala brněnskou konzervatoř a Vysokou školu múzických umění v Bratislavě - obor operní zpěv. Od ukončení školy pak pravidelně vystupuje na všech nejznámějších a nejprestižnějších operních jevištích po celém světě. Její neobyčejně úspěšnou kariéru odstartovala v roce 1995 Mozartova hudební soutěž v rakouském Salcburku, kde se stala jeho absolutní vítězkou. V roce 2003 se, mimo jiné, stala Rytířkou řádu umění a literatury Francouzské republiky neboli Chevalier des Arts et Lettres. Mezi vrcholy její umělecké kariéry bezesporu patří vystupování v newyorské Metropolitní opeře, kde debutovala v roce 2003, své účinkování si zde zopakovala v roce 2006. Těžiště jejího repertoáru leží zejména v interpretaci staré barokní a klasicistní hudby, nevyhýbá se však ani hudbě soudobé či autorům romantickým. Od konce 90. let 20. století má podepsánu exkluzivní vydavatelskou smlouvu s renomovanou evropskou společností Deutsche Grammophone.