Místo ateliéru mučírna. Ukrajinská Izolyatsia hledá cestu domů

Jak se změní role kultury ve válkou zmítané společnosti a jak konflikt mění samotné umělce? Odpovědi na otázky hledá výstava Kultura a konflikt: Izolyatsia v exilu v pražském Centru současného umění DOX. Nezávislá nadace z východní Ukrajiny se před více než rokem kvůli tlaku proruských povstalců uchýlila z Doněcka do Kyjeva.

Ukrajinská Izolyatsia v DOX (zdroj: ČT24)

Kanceláře, galerie i umělecké prostory nadace Izolyatsia byly v červnu 2014 zdemolovány a vyrabovány. V současné době jsou budovy využívány jako skladby zbraní, věznice nebo coby vojenský výcvikový tábor. Kromě toho na místě probíhají výslechy a mučení. „Podle výpovědi civilistů, kteří zde byli drženi a později propuštěni, bylo na místě bez procesu popraveno nejméně pět osob,“ říká DOX.    

Výstava si klade za cíl sdělit veřejnosti detailní příběh Izolyatsie, která v mnohých ohledech zastupuje nevyslyšené hlasy Doněcku; těch, kteří demonstrovali za sjednocení Ukrajiny a nyní z města uprchli. Expozice má k dispozici rozhovory ruských reportérů s mladými Ukrajinci, kteří byli drženi představiteli „DLR“ v sídle nadace, ale i rozhovory s velitelem vojenského tábora a dalšími příslušníky milice.

V exilu pobývá také umělec a performer Serhij Zacharov. Vloni v létě ho v Doněcku zajali ozbrojenci, jimž se nelíbily jeho pouliční instalace s lídry separatistů. Měsíc a půl ho bili a mučili. Dnes je z něho aktivista. Proti násilí v Donbasu bojuje po svém - s kartami klíčových postav proruských rebelů.

S příběhem ukrajinského centra donuceného k exilu se zájemci můžou seznámit v pražském DOXu do 20. července.