Sedm důvodů, proč jet na Colours of Ostrava

Festival Colours of Ostrava mezi 16. a 19. červencem nabídne tradičně rozmanitou porci muziky. Na programu jsou desítky (nejen) hudebních vystoupení. Mezi známými zářezy jsou i méně známá jména, takže co si vybrat? Pokud vůbec ještě váháte, zdali se do atmosferických Dolních Vítkovic vůbec vypravit, máme pár tipů, proč přestat hledat důvody, ale začít nacházet způsoby.

Rudimental
Novou desku vydá tahle přísně vyhlížející čtveřice chlápků sice až 18. září, je však možné, že z ní české publikum uslyší nějaké kousky už v červenci. Rudimental existují od roku 2010, pevné místo na taneční scéně si zajistili před třemi lety skladbou Feel the Love a Not Giving In s Johnem Newmanem. Obdobně kladně pro ně vyšla i další spolupráce, tentokrát s Ellou Eyre a hitem Waiting All Night. Od té doby se publikum po celém světě nemůže jejich drum'n'basu a breakbeatu nabažit. Oceňuje je i kritika - v roce 2013 byli nominováni na pretižní Mercury Prize.

Mika
Britský kudrnáč s libanonskými kořeny si díky rozjařenému popíku nemusel cestu do rádií prokopávat. Cestu k milionům prodaných alb si vydláždil už se skladbou Grace Kelly. Ať už jeho alba publicisté hodnotili jakkoliv, na každém z nich měl alespoň tři hity, které se éterem šířily do omrzení. Nedělní headliner tak naživo slibuje spoustu tance a pozitivní energie. 

José González
Tvorba zarostlého švédského písničkáře se sice datuje až do roku 2003, velkým objevem se stal až v posledních několika letech. Na pódiu se pokusí zaujmout poctivým „řemeslem“ se svou kytarou a uhraničvě skromným projevem. Přiveze klidnou, ale zároveň rozbouřenou atmosféru severské krajiny. Na Colours mu bude patřit pátek. 

Björk
Islandskou intepretku netřeba představovat. Mluví za ni její tvorba, která v člověku útočí na nejniternější emoce. Björk umí být excentrická, avšak i nesmírně křehká a zranitelná. Zmítá se uprostřed šílenství nebo romantiky a je také proslulá nekonečným hudebním experimentováním. Klade důraz i na bohatou (a někdy až bizarní) výtvarnou stránku. Své „obludárium“ v Dolních Vítkovicích rozbalí už ve čtvrtek.  

Electro Deluxe
Francouzští elegáni sice nepatří mezi hlavní body programu, vynechat jejich electro-jazzový set by ale byla chyba. Kombinace funky a rapu se vznešenými trubkami funguje na výbornou. Ideální na odpolední rozjezd při rozpáleném slunci; Electro Deluxe se vrátí do dob kabaretů, vyleštěných lakýrek a dlouhých cigaret.

Klangkarussell
Dvojice rakouských dj's je známá především díky hitu Sonnentanz, zbytek tvorby ale stojí za poslech jakbysmet. Dance electronica nejčistšího rázu hladí po tváři a celou neútěšnou lidskou existenci nechá rozplynout v melodiích ambientu. Lehká relaxační nálada při jejich setu zaručena!

St. Vincent
Navzdory jménu nečekejte pánbíčkářského chlapíka v kutně. Pod pseudonymem St. Vincent najdeme jednu z největších hvězd současného kytarového rocku. Ačkoliv nacpat tvorbu Annie Erin Clarkové do pouhopouhého rocku, by byla urážka. Její hudba nepodléhá žádným vzorcům. Vedle trůnu americké modernistky má místo electro, jazz i funky. Její čtvrté stejnojmenné album vyhlásili v médiích New Musical Express a Guardian za nejlepší loňského roku. Časopis Rolling Stone o ní zas hovoří jako o nejchytřejší indie-rockové interpretce své generace. Uvidíme, jak zapůsobí na Ostravu.