V Lidském hlase Jitky Sedláčkové jsou znát skutečné emoce

Emotivní text francouzského spisovatele, básníka, dramatika a výtvarníka Jeana Cocteaua Lidský hlas vrátili na naši komorní scénu Jitka Sedláčková s Borisem Hybnerem, který se ujal jeho režie. Osobité představení věnovali památce Jaroslavy Adamové. Herecká legenda monodrama úspěšně hrála od počátku sedmdesátých let v pražské Viole.

Lidský hlas se dočkal premiéry v Divadle Kampa v době, kdy od úmrtí charismatické herečky uplynuly téměř tři roky. Starší inscenace pracovala s překladem Evy Bezděkové, novinka využila modernější verzi Jana Kučery. Cocteauův text vznikl v roce 1930. Zaznamenal velkou mezinárodní diváckou odezvu, napínavý telefonát milující ženy interpretovaly hvězdy jako Simone Signoretová, Ingrid Bergmanová nebo Liv Ullmannová.

Už roku 1933 ho ve Stavovském divadle ztvárnila Olga Scheinpflugová. Ani v současnosti monolog neztratil nic ze své naléhavosti, nevyžaduje téměř žádnou výpravu ani speciální prostředí. Intimní atmosféru tvoří rozestlaná postel a drátový stolní telefon.

Jitka Sedláčková do hry přidala novou postavu, a sice černého anděla, vnitřní hlas v podání zpěvačky a členky divadla Semafor Dáši Zázvůrkové. „Lidský hlas není jenom slovo,“ tvrdí hlavní protagonistka a své kolegyni umožňuje dotvářet jemné vibrace zvuků a pohybů, charakterizující duševní rozpoložení nešťastné milenky. Asi ve dvou místech se ozve zpěv s klavírem. První song v češtině obsahem rezonuje, diskutabilnější je zařazení známého francouzského šansonu Je suis Malade, který svou populárností zbytečně odvede pozornost ven z nitra příběhu.

Lidský hlas / Jitka Sedláčková, Dáša Zázvůrková
Zdroj: Divadlo Kampa/Jana Pertáková

Přestože byla Jaroslava Adamová výjimečná femme fatale, její projev se mi zdál dost exaltovaný. Sedláčková zosobňuje přítelem opuštěnou a citově poraněnou ženu věrohodně, přes estetickou stylizaci alter ega, více méně civilně. Její přirozenost je obdivuhodná, emoce jsou skutečné, včetně slz dojetí. Povaluje se v saténovém pánském pyžamu mezi vypitými lahvemi vína a bezprostředně přechází z humorné srdnatosti do hlubokého zoufalství. Vlastně by si na jevišti vystačila i bez svého anděla. Ale s ním je k zoufalému činu přeci jen o krok blíž.

První reprízu Lidského hlasu chystá Divadlo Kampa na 9. června. Během příští sezony diváci obnovený titul uvidí také v jiných městech po celé republice.