Miroslav Pechánek píše obrazy

Miroslava Pechánka proslavily především obálky knih a filmové plakáty. V Topičově salonu v Praze ale vystavuje svou malířskou tvorbu. Jeho plátna pokrývá z velké části jen písmo, přesto jsou plná příběhů, zápletek a humoru.

Pechánek (*1945) se prosadil jako typograf a grafický designér, především knih a plakátů, které poutaly třeba na představení v Divadle na Vinohradech. Za svou tvorbu získal řadu ocenění a představil ji na mnoha výstavách a knižních veletrzích. Jeho neokázalý, ale svébytný styl tvořil v 70. a 80. letech trendy v užité grafice. 

I když užitou grafiku vyměnil už před deseti lety za širší prostor malířského plátna, písmo zůstává jeho hlavním vyjadřovacím prostředkem. „Využil podnětů světové tvorby. Inspiroval se konstruktivismem a také novějším proudem hard-edge, ostrých hran,“ přiblížil Pechánkovu malířskou tvorbu kurátor výstavy Jan Kříž. 

K malbě se dostal v době, kdy bojoval s vážnou nemocí. „Výstava mluví o příbězích. Je to formalistní hra na hlubší, i filozofické, téma. Spojení formové ekvilibristiky, která charakterizuje jeho grafické dílo, se promítá i do obrazu,“ podotkl kurátor. 

Na plátně Pechánek mimo jiné vzdává s humorem hold Janu Husovi, inspirací mu byl Cimrman a jeho představení České nebe, a vyznává se z obdivu k Sharon Stoneové. Na jiných obrazech svádí boj David s Goliášem nebo si pro medaili běží lyžařka Kateřina Neumannová. 

Písmo & příběh Miroslava Pechánka si návštěvníci v Topičově salonu můžou prohlédnout jen pár dní - do 3. června.