How Do You Do, Praho? Do Česka se vracejí Roxette

Fanoušky v českých hokejových dresech ve čtvrtek večer vystřídají příznivci švédské populární hudby. V pražské O2 areně totiž zahraje švédské duo Roxette. Stane se tak v rámci turné XXX - The 30th Anniversary Tour, které napovídá, že kapela slaví třicet let existence. Slavit se musí pořádně, a proto dvojice zahraje v Česku ještě podruhé, a to 15. června v Ostravě.

Roxette zahrají v Praze (zdroj: ČT24)

Blonďatá kštice Marie Fredriksson a kytara Pera Gessleho se v tuzemsku vůbec poprvé objevily v roce 1994. Ještě předtím, než se Švédové dostali za hranice, měli slušně rozjetou kariéru na domácí půdě. Jejich skladba The Look se dostala do amerických rádií úplnou náhodou, a to když si americký výměnný student při pobytu ve Švédsku zakoupil desku Look Sharp! a po návratu do vlasti ji nabídl v rozhlase.

Od té doby pop této dvojice slyšeli skoro všude na světě. Roxette svými chytlavými a jednoduchými skladbami navázali na průkopníky ABBA, díky kterým začal hudební svět upírat oči i do severní Evropy.

Skandinávská hudba ale s Roxette a ABBOU zdaleka neskončila. Trh švédské pop music se po americké a britské řadí mezi třetí nejvýznamnější. Trumfem je především skvělá angličtina. Do karet hraje umělcům i to, že jim ministerstvo kultury ke kariéře udílí příspěvek. Jejich hudba také často vychází z folkloru, ať už se jedná o jakýkoliv žánr. Mezi současné populární švédské interprety patří např. Mando Diao, Tove Lo, Robynm The Hives nebo The Tallest Man On Earth.  

Dráha kapely byla přerušena, když zpěvačka onemocněla rakovinou. V roce 2001 se však konal slavný comeback a od té doby muzikanti stále vystupují. V roce 2003 dostali Roxette vyznamenání od švédského krále za propagaci tamní kultury.

Doprava z koncertu:

V těsné blízkosti arény na nádraží Praha-Libeň pro fanoušky Roxette zastaví rychlík Bohemia. Jeho plánovaný odjezd z Prahy-Libně je ve 23:14 hod. V souvislosti s očekávanou zvýšenou poptávkou po cestování tímto vlakem České dráhy navíc spoj posílí o další vozy 2. třídy. Rychlík Bohemiazastavuje v Kolíně, Pardubicích hl.n., České Třebové, Zábřehu na Moravě, Olomouci hl.n., Ostravě-Svinově, Ostravě hl.n. a dále pokračuje ve směru Žilina, Košice a Humenné.