Život bez elektřiny i hygieny: Štreit nafotil Domov (bez) domova

Jak se žije v hromadách odpadků, v zimě, zápachu, plísni a bez elektřiny? Dokumentární cyklus fotografií Domov (bez) domova ukazuje reálné bydlení těch, kteří přišli o střechu nad hlavou. Výstava snímků Jindřicha Štreita je k vidění na Piazzetě Národního divadla až do 29. května a koná se u příležitosti 25. narozenin české Armády spásy.

Výstava Domov (bez) domova (zdroj: ČT24)

Štreit pořizoval fotky vždy s dobrovolníky, přičemž on sám si spolupráci s bezdomovci pochvaluje. „Já téma zpracovávám už téměř dva roky a jsou lidé, které navštěvuji mnohokrát. Nikdy nedošlo k sebemenšímu konfliktu. Naopak, díky fotografování jsem se setkal s velmi zajímavými lidmi a jejich osudy,“ říká.

Klíčoví byli pro fotografa terénní pracovníci Armády spásy, kteří ve svých městech mapují osoby bez domova a místa, kde přebývají. Vědí, kde si bezdomovci staví provizorní obydlí a jsou s nimi navíc v častém kontaktu.

„Snaží se jim pomoci materiálně, ale i po psychické stránce. Znají jejich potřeby. Zajímají se o jejich zdravotní stav. Velmi často jim přinášejí i potraviny nebo je zvou k návštěvě center, kde se mají možnost najíst, provést hygienickou očistu nebo přestát špatné povětrnostní podmínky,“ dodává Štreit.

Cílem výstavy Domov (bez) domova je snaha upozornit na nutnost dostupného sociálního bydlení pro osoby v těžké životní situaci.