Co oceňují Andělé na hudbě roku 2014? Radost a Hrůzu

Čtyřnásobnou radost si udělaly dnes večer ceny populární hudby a Aneta Langerová. Na čtyři Anděly za rok byla nominována a tolik jich také získala za desku Na Radosti. Radovat se může i zpěvák roku Michal Hrůza a Chinaski, kteří jsou nejlepší loňskou skupinou. Předávání 24. hudebních ocenění odvysílala Česká televize, záznam si přehrajte v článku.

Svou poslední desku pojmenovali Chinaski Rockfield podle studia ve Walesu, kde ji natočili. Tamní genius loci na ně nejspíš zapůsobil a znát je i na výsledku, díky němuž se Chinaski stali skupinou roku 2014. Za sebou nechali Vypsanou fiXu i s jejím Krásným smutným dnem a také kapelu Zrní. Nejen Anděl neposlechl výzvy její nahrávky Následuj kojota, za niž navíc byli letos nominováni dvakrát, v hlavních i žánrových kategoriích (žánroví vítězové se vyhlašovali o týden dříve - přečtěte si více). U nominace zůstalo i při rozhodování cen Apollo.

Genius loci ovlivnil i Anetu Langerovou. Inspiraci pro autorskou desku Na Radosti našla spolu s hudebním producentem a skladatelem Jakubem Zítkem na magickém místě v šumavských lesích (kde vznikl i videoklip roku ke skladbě roku Tráva). A radost nedělá jen jí, ale i hlasujícím z Akademie populární hudby. Langerová podle nich natočila album roku a navíc je zpěvačkou roku. O tento titul se mimochodem v posledních čtyřech letech střídavě „přetahují“ s Lenkou Dusilovou, letos nominovanou za desku V hodině smrti

Částečně špatný rok, zato jistě dnes dobrý Den měl zpěvák a textař Michal Hrůza. Stejnojmenná deska mu dopomohla k prvnímu Andělovi, do té doby nezískal žádného, ani za sólovou tvorbu, ani s kapelou Ready Kirken. Naopak jeho vítězství v kategorii zpěvák roku sebralo jedinou naději na sošku jeho „konkurentům“ (a dřívějším majitelům Anděla): Vojtěchu Dykovi, který loni natočil s B-Side Bandem desku nazvanou prostě Deska, a Tomáši Klusovi. Klusova nahrávka Proměnamě je ovšem loňskou nejprodávanější (prodalo se jí téměř 28 tisíc kusů).

Světlo ve tmě našel loni Jelen na stejnojmenné debutové desce. A jejich hudební prozření je objevem roku.

Do Síně slávy byla uvedena Hana Zagorová. „Mám strašnou radost, že jsem Anděla dostala mezi koncerty a ne v období bilancování. Chtěla bych poděkovat všem seznačním lidem, ale i těm příšerným, protože všichni mě posunuli o kousek dál,“ poznamenala zpěvačka, která se na popové výsluní dostala už na československé hudební scéně.

Podívejte se i na záznam z předávní žánrových Andělů, který ČT art odvysíla 15. dubna:

Záznam: Předávání žánrových cen Anděl za rok 2014 (zdroj: ČT24)

I mimo střední proud se pouští další hudební ceny, které se za loňský rok udělovaly - obě začátkem února. Apollo přistálo u první sólové desky Adriana T. Bella Different World. Vinylu zaujala tvorba dua DVA, tria Schwarzprior a hudba k audioknize Solaris.