Sledujte na webu: Koncert k Mezinárodnímu dni Romů

U příležitosti Mezinárodního dne Romů, který připravilo sdružení Ara Art, se konal galavečer plný tance a hudby. Záznam akce, kterou jste mohli sledovat na webu ČT24 v přímém přenosu v rámci programu ČT pomáhá, si můžete pustit v tomto článku.

Záznam: Koncert k Mezinárodnímu dni Romů (zdroj: ČT24)

V bohatém hudebním programu slavnostního večera se na pódiu setkali etablovaní umělci romské hudební scény s muzikanty nastupující generace. Zazněla také široká paleta hudebních žánrů od moderní tvorby mladých autorů, jako jsou Funky Brothers, UGC, Jan Bendig, Erika Fečová a další, až po klasický zpěv v podání sólisty opery divadla J. K. Tyla v Plzni Miro Bartoše. Romský den podpořil svým vystoupením také Ondřej Ruml a oslavili ho i královéhradečtí Terne Čhave, kteří pokřtili svou novou desku Bo me so Rom!

Vedle hudební produkce ale oslavy daly prostor také vážnějšímu tónu. Zástupci romských studentů předali symbolické pocty osobnostem, které vybrali hlasováním v anketě. „Studentské pocty nejsou dalším oceněním z řady. Jsou tématem a předmětem pouze letošního ročníku oslav. Oslovili jsme 200 romských studentů s otázkou, koho považují ve starší generaci v jednotlivých oblastech za skutečnou osobnost, kdo je pro ně vzorem, na koho jsou hrdí,“ říká ředitel sdružení Ara Art a autor koncepce oslav David Tišer. „Potěšilo nás velké množství nominovaných jmen, které se nám ze strany studentů sešlo. Je to důkaz, že mladá generace českých Romů je si vědoma toho, že má na koho navazovat. Podle toho jsme zvolili i podtitul, či motto oslav: Kořeny máme od toho, abychom mohli růst.“ Příběh jednoho z oceněných - boxera Stanislava Tišera - přinášíme ZDE.

Mezinárodní den Romů
Zdroj: ČT24

Oslavy v Meet Factory zahájil tzv. NGO Market – tedy představení organizací, které se na přípravě oslav podílejí. Hate Free Culture tu otevřel svůj fotostánek, kde si návštěvníci mohou pořídit profesionální fotku s již tradiční hate-free bublinou, pro zájemce jsou připraveny tradiční romské kroje ze sbírek brněnského Muzea romské kultury a Romea chystá Vox Populi, tedy možnost vyzkoušet si, jaké to je stát před kamerou a vyslat do éteru svůj vzkaz - Romům nebo komukoli jinému. Na děti i dospělé čekají interaktivní dílny Slova 21 a Muzea romské kultury.

Přípravy koncertu k MDR (zdroj: ČT24)