Památky se probouzí, letos se vyklubou i ty zapomenuté

Ve středu, tedy první dubnový den, přivítaly mnohé české památky první návštěvníky, další hrady a zámky se pak otevřou o tomto víkendu. Památky přitom letos čeká Velká hradozámecká inventura a návštěvníci si tak připomenou, co vše se na hradech a zámcích změnilo a budou si moci i poslechnout vyprávění kastelánů o tom, že na takovém hradě je leckdy práce jak na kostele. Po velké rekonstrukci se letos nově představí tři přední české památky: hospital v Kuksu a zámky Veltrusy a Valtice. Kromě toho ožijí některé významné osobnosti první poloviny 19. století i empírové stavby a malebný jihočeský zámek Kratochvíle lákají na renesanci renesance. Památkový ústav vyzývá milovníky historie, aby se vydali i mimo ta nejznámější místa a objevili neobjevené, totiž doposud opomíjené památky.

Letos budou veřejnosti představeny výsledky velkolepé obnovy tří velkých památek: barokního hospitalu Kuks, areálu zámku Veltrusy a zámku Valtice, financované s podporou evropských dotací prostřednictvím projektu Integrovaného operačního programu. Možnost spatřit poprvé něco unikátního budou mít také například návštěvníci kláštera Kladruby, kam se v polovině března po dlouhých letech vrátila Santiniho mariánská koruna z hlavního oltáře kostela Nanebevzetí Panny Marie, jejíž návrat po restaurování symbolicky zahájí celoroční oslavy 900. výročí založení kláštera.

Kvůli nečekané havárii však sezónu odkládá státní hrad Litice. Hrad Bezděz na Českolipsku se návštěvníkům kvůli následkům vichřice otevře až příští víkend. Vzhledem k dokončování rekonstrukcí se posune i otevírací doba zámků ve Veltrusích (od 13. června) a Valticích (25. června).

Objevujte neobjevené, vyzývá NPÚ

Ze souboru celkem 33 neobjevených památek letos NPÚ představí zatím co do počtu návštěvníků méně doceněné krásy hradů Grabštejn, Litice a Krakovec, klášterů Plasy a Kladruby, zámků Horšovský Týn, Náměšť nad Oslavou, Vizovice, Duchcov a Benešov nad Ploučnicí a přesunutého kostela Nanebevzetí Panny Marie v Mostě. Památky, na které davy ještě nestojí dlouhé fronty, mají velkou výhodu – návštěvníci si v nich mohou atmosféru staletí vychutnat ve větším klidu a pohodě.

Letošek je pro hrady rokem inventury, při níž nechají lidi nahlédnout pod pokličku

„Pro letošní pátý ročník projektu Po stopách šlechtických rodů jsme pro návštěvníky památek připravili program nazvaný Velká hradozámecká inventura,“ řekla generální ředitelka Národního památkového ústavu Naďa Goryczková. Hradozámecká inventura se zaměřuje na aristokratická sídla a význam jejich majitelů v historii, ale také na proměnu sídel v moderních dějinách, hlavně v posledních 25 letech. „Příznivcům památek to umožní nahlédnout pod pokličku činnosti kastelánů hradů a zámků, pochopit principy fungování provozu památek a hlavně poznat zákulisí a důvody jejich proměn,“ slibuje Goryczová.

V letošním roce bude pokračovat program Národního památkového ústavu pro věrné návštěvníky nazvaný Klíč k památkám, k němuž se připojilo 130 hradů, zámků, klášterů, historických pivovarů a dalších památek státních, městských i soukromých. Princip programu je jednoduchý: Za pět vstupenek návštěvníci získají šestý vstup zdarma. Vstupy jsou zaznamenávány razítky do návštěvnického pasu, který platí do konce roku 2015.

Řada památek proto připravuje výstavy porovnávající jejich stav před lety s dneškem, kasteláni plánují komentované prohlídky míst, která se za poslední roky nejvíce změnila, a s návštěvníky se podělí i o vzpomínky, co vše opravy památek v posledních letech obnášely.

Centrem projektu bude jihočeský zámek Kratochvíle, který představí pod názvem Renesance renesance proces stavební a restaurátorské obnovy vily a vytvoření zbrusu nové prohlídkové trasy rekonstruované podle inventářů posledních Rožmberků. Návštěvníci Kratochvíle se mohou těšit také na nabídku kulturních akcí, jež zámku vdechují život, obnovují ducha renesance a přitom respektují atmosféru a genia loci Kratochvíle, vybudované před více než 400 lety právě pro 'rozmarné zastavení ve shonu života'.

Rok 2015 je také rokem výročí, připomíná Husa i Metternicha

Šest století letos uplynulo od kostnického koncilu a upálení mistra Jana Husa 6. července 1415. Na hradech Krakovec, Lipnice a Landštejn a v Sázavském klášteře si proto návštěvníci připomenou život, myšlenky a dílo mistra Jana Husa, jeho životní cestu a kulturu i každodenní život té doby přednáškami, divadlem, koncerty i duchovními programy. Letos ale také uplynulo dvě stě let od Vídeňského kongresu, několikaměsíčního setkání diplomatů a politiků, jejichž hlavním úkolem bylo po právě ukončených napoleonských válkách nastolit v Evropě mír. Kromě osobností knížete Metternicha a Napoleona připomenou zámky také empír jako módní styl vévodící tehdejší architektonické tvorbě, vybavení interiérů, nábytku i módě.

Památky se o víkendu otevřou návštěvníkům (zdroj: ČT24)

Co přinese Velká hradozámecká inventura

  • Benešov nad Ploučnicí: 60 let obnov benešovských zámků – výstava
  • Bouzov: Proměny hradu Bouzova – výstava (od 30. 5. 2015)          
  • Červená Lhota: Proměny instalace zámku od roku 1949 – přednáška + kastelánská prohlídka + speciální prohlídky nejstarších částí zámku (sklepy a přízemí) spojené s hudebním vystoupením a ochutnávkou vín. Každé víno bude reprezentovat jednu šlechtickou rodinu bývalých majitelů
  • Dačice: Od sklepa po půdu – kastelánské prohlídky a netradiční prohlídky na běžně nepřístupná místa + Dosud nevídáno – speciální prohlídky dačického zámku včetně historické koupelny barona Johanna Dalberga.
  • Grabštejn: Čtvrtstoletí obnovy – přednáška/beseda,výstava
  • Hrádek u Nechanic: Hrádek u Nechanic a rod Harrachů – výstava fotografií a dokumentů ke stavebně historickému vývoji budovy zámku až do současnosti + speciální prohlídky
  • Kratochvíle: Renesance renesance – výstava + kastelánské prohlídky
  • Landštejn: Nikdy nevystavené – expozice + komentované prohlídky zaměřené na románskou stavbu, obnovu a péči o hrad + rekonstrukce podoby hradu v románském období, po roce 1771 a dnes.
  • Lipnice: Hrad Lipnice od zániku k znovuzrození aneb od požáru po současnost (1869-2015) – výstava
  • Litomyšl: S kastelánkou něco navíc – kastelánské prohlídky mezipatrem
  • Mníšek pod Brdy: Kostýmované prvorepublikové prohlídky s vnučkou paní hraběnky
  • Náchod: Kostýmované prohlídky v expozici „Na dvoře vévodském“       
  • Slatiňany: Velká hradozámecká inventura ve Slatiňanech – speciální prohlídky o tom, jak pomáhají historické inventáře i poválečné soupisy při tvorbě hradních a zámeckých instalací
  • Švihov: Proměny Švihova ve staletích – výstava o historii města a hradu
  • Velhartice: Promítání audiovizuálního programu o obnově a historii hradu + výstava