Králově zahradnici škodí přešlechtěnost

Zahrady ve Versailles, oslnivé interiéry, zdobné kostýmy, rozmařilý život na dvoře Ludvíka XIV. v konfrontaci s výjimečně emancipovanou ženou z lidu. Kdo by se netěšil na takovou podívanou! Film Králova zahradnice (A Little Chaos) režiséra Alana Rickmana s Kate Winsletovou v hlavní roli vskutku všechny tyto divácky přitažlivé atributy nabízí, výsledný dojem je však přes veškerou profesionalitu tvůrců poněkud rozpačitý.

Příčinou je až příliš mnoho ušlechtilosti. Dramatický konflikt tentokrát nebyl postaven na intrikách frustrovaných dvořanů, ale na konfrontaci přirozeného, prostého světa se světem povrchním, plným přetvářky a lží. Jenže Sabine De Barra, představitelka onoho „upřímného“ světa, která se z existenčních důvodů rozhodla ucházet o místo zahradnice v nově budovaných zahradách Versailles, je natolik ušlechtilá bytost, že vlastně otevřeně do žádné konfrontace s dvorem nevstoupí. Konflikt dvou světů vzniká jaksi pod povrchem, mimoděk, střetem falše s upřímností, intrikářství s velkorysostí.

A třebaže jedna z nejdojemnějších scén, kdy v ženském budoáru štěbetající a chichotající, většinou již odkvetlé dvorní dámy pod dotykem ryzosti Sabine De Barra odhodí svou bezstarostnou masku a dovolí na povrch proniknout skrývané bolesti, je vskutku působivá, opravdový dramatický vzruch to do celku nevnese.

Dramatický spád příběhu nedodává ani utajovaná tragédie hlavní hrdinky, to přináší pouze zdařile obrazově působivé flashbacky a trvalý smutek ústřední postavě. Dokonce ani pozvolna vzkvétající vztah mezi zahradnicí a hlavním stavitelem neúnosně pomalý rytmus nenaruší, neboť i v tomto segmentu vše probíhá tak jemně citlivě, ušlechtile, závažně, až se jiskrnost a vzrušení z milostného pnutí vytratí kamsi do nenávratna.

Vzhledem k tomu, že vše dramatické se děje pod povrchem, ani herecké výrazové prostředky nemohou být příliš expresivní. Kate Winsletová je tedy po celou dobu odkázaná k jednomu, byť působivému výrazu – pohled jakoby do nitra a jemná práce kolem úst, které velmi lehounce někdy promění nesmělý úsměv nebo stáhne tragická vráska. Rozdílnost mezi její upřímností a lživostí dvořanů je vetknuta tedy především do hlasového projevu, kdy De Barra hovoří klidným, pevným hlasem s hlubším témbrem, zatímco dvořané mají své hlásky posazené výš a překotně jimi švitoří ve falešných melodických kadencích.

Alan Rickman jeko král Ludvík XIV. ve filmu Králova zahradnice
Zdroj: ČT24/Bontonfilm

Protihráč Kate Winslet Matthias Schoenaerts v roli hlavního stavitele a později přítele a milence, je postaven do podobné polohy jako ona. Je vážný, inteligentní, nepodléhající povrchnímu pozlátku, jen o trochu více skeptický a zahořklý. Z hlediska dramatu nedostatečné zadání, neboť ani on do vzájemných setkání nevnáší vášeň a temperament. Mezi nimi je všechno tak ušlechtilé, až to nudí.

Alan Rickman v dvojroli režiséra a herce se zde jeví lepším hercem než tvůrcem filmového díla. Jeho Ludvík XIV. je tvořen působivou drobnokresbou v mimice i intonaci za pomoci výrazných leč úsporných gest. Jako režisér dodal několik výmluvných obrazů a přesvědčivých scenérií, ale zahrady Versailles jaksi opominul, ty nám dá ochutnat až v úplném závěru, z horního pohledu a opravdu jen na malou chviličku. Navíc nepřekonal slabiny scénáře, především absenci otevřeného konfliktu, a ke škodě výsledku neuhlídal rytmus celku, nechal vše plynout ve stejně pomalém, ubíjejícím tempu. Očekávaná velkolepá historická freska se tedy nekonala, Rickman předložil komorní, niterní příběh vyprávěný pozvolna bez originální jiskřivosti.

Králova zahradnice (A Little Chaos) - Velká Británie 2014. Režie: Alan Rickman. Scénář: Allison Deegan, Jeremy Brock, Alan Rickman. Kamera: Ellen Kuras. Hudba: Peter Gregson. Hrají: Kate Winsletová, Stanley Tucci, Alan Rickman, Jennifer Ehleová, Helen McCroryová, Matthias Schoenaerts, Alistair Petrie, Danny Webb, Steven Waddington, Pauline Moranová, Cathy Beltonová, Adrian Scarborough, Paula Paulová. V kinech od 16. dubna 2015.