Colours si do žil pouští rock. Posledními headlinery jsou Kasabian

Festival Colours of Ostrava posilují další jména. K Björk, Rudimental, St. Vincent, Mikovi a dalším se přidávají britští rockeři Kasabian, kteří jsou čerstvými držiteli NME Awards za nejlepší kapelu a album. K nim se připojí Clean Bandit kombinující taneční hudbu se smyčcovou klasikou a mexická kytarová dvojice Rodrigo y Gabriela, jejíž hudba zazněla třeba v Pirátech z Karibiku. Český tým pak posílí kapela Zrní, která vystoupí s Janáčkovou filharmonií.

„Další kapely a účinkující budou samozřejmě ještě přibývat, ale tímto již máme potvrzeny všechny hlavní letošní headlinery,“ řekla ředitelka festivalu Zlata Holušová. „Co se týká náročnosti programu, opět jsme výrazně překročili loňský rok,“ doplnila.

Speciálně pro Colours vznikl projekt, v němž se spojila sestava Zrní s ostravskou Janáčkovou filharmonií. Čerství aspiranti na hudební cenu Anděl vystoupí s klasiky hned po koncertě Björk na hlavní stagi. „Přemýšleli jsme tehdy nad novými možnými projekty. Bylo to asi čtrnáct dní zpátky, kdy nám Tomáš, náš manažer volá, že by bylo pěkné spojit se s nějakým orchestrem a zpracovat naše písničky nějak nápaditě orchestrálně. No a tak ta nabídka na tohle zareagovala. Zase se nám potvrdilo, že se takové věci dějou, že to takhle funguje,“ uvedl zpěvák Zrní Jan Unger. 

K již tradičním třinácti scénám nově do programu festivalu přibude electro stage věnovaná současné elektronické hudbě. Jejím domovem se stane jeden ze sálů nově zrekonstruovaného dolu Hlubina, kam se Colours of Ostrava po roce vrátí. Novým lákadlem bude také nově otevřená nástavba na vysoké peci, která nabídne ve čtyřech patrech ve výšce od 60 do 70 metrů nad areálem vyhlídku, kavárnu, klub a terasu.

  • Kasabian: „Nikdo na nás dnes nemá, jsme nezastavitelní. Jsme fantastická živá kapela,“ prohlásil sebevědomě zpěvák Tom Meighan před loňským vystoupením v Glastonbury. Pro organizátory Colours tak prý byli nominanti na Mercury Prize  přirozeným výběrem.

  • Clean Bandit: Propojení synthpopu, house, hip hopu a funky se smyčcovou klasikou pokořilo britskou hitparádu, světové prodejní žebříčky a nakonec si s písní Rather Be čtveřice došla pro Grammy za nejlepší taneční skladbu loňského roku. 

  • Rodrigo y Gabriela: Legenda praví, že po každém koncertu si Rodrigo Sanchez a Gabriela Quintero musí ponořit ruce do ledové vody, jinak by jim prý shořely. Jejich výkony obdivuje třeba Robert Plant, Damien Rice, členové Metalliky nebo Barack Obama.

Hlavním tahounem bude letos ale zpěvačka Björk. V New Yorku tento týden otevře multimediální výstavu, na které mapuje svou hudební kariéru plnou výstředních kostýmů i výtvarných experimentů. Novinky z výstavy pak přiveze i na koncert do Česka.